Tidevarv komma, tidevarv försvinna

Svärmor frågade mig häromdagen hur jag planerade att fira min födelsedag. Eftersom jag upplevde det som om det inte var mer än ca 3 månader sedan jag fyllde 25 år så fann jag frågan något irrelevant. Men vid en närmare granskning av almanackan insåg jag att mitt liv som 42-åring obönhörligen närmar sig sitt slut.

Undrar hur det är att vara 43 år? Får kanske fråga mina systrar hur det var på den tid de var 43. Om de nu minns, det är ju gaaanska länge sedan.

Tittar man sedan lite längre bort i almanackan så inser man att det inte bara är mitt 42:dra levnadsår som snart är slut, utan även detta decennium. Det första på detta sekel, det som man inte riktigt vet vad man skall kalla. Nästa kallas väl 10-talet och därefter följer 20-talet, 30-talet o.s.v. men detta skall enligt expertisen nog kallas 0-talet, vilket låter lite intetsägande. Särsklit för ett decennium som givit oss den största finanskrisen i mannaminne, stormarna Gudrun och Per, mordet på Anna Lindh och flickidolen Johan Palm.
Men allt har inte varit dåligt med detta årtioende. T ex så föddes min älskade dotter, U.S.A fick en färgad president och jag lärde mig laga lasange.

Om jag sammanfattar de årtionden som jag hittills upplevt så har jag av förklarliga skäl gått in i dem med helt olika förutsättningar. Som 70-talet t ex, när det började hade jag precis lyckats hålla mig torr en hel natt, vilket ju var bra när jag skulle gå till söndagsskolan, mulleskolan och sedemera även till den riktiga skolan.
80-talet gick jag in i som nybliven tonåring, med alla förväntningar och ljuva illusioner i behåll och fortfarande inskriven i söndagskolan.
När 90-talet började var jag lycklig óch bekymmersfri högskolestudent i Växjö och när det slutade var jag, fortfarande lycklig, gift tvåbarnsmor.
Således gick jag in detta årtionde som det förra slutade, d v s som småbarnsförälder.
I kommande sekel går jag in som blivande tonårsförälder, en titel som jag får bära ända fram till 2023. Jag känner redan nu hur trött jag kommer att vara då och hur mycket jag kommer att sakna det när det äntligen är över.

I övrigt vill jag inte spekulera i vad som händer under nästa decennium utan nöjer mig med en ödmjuk förhoppning om ett bra årtionde där jag och mina älskade får vara friska och glada och att magen sköter sig.

Kram
Agneta


Stora bröst

-månaden är nu slut för i år och åtskilliga miljoner har samlats in till förmån för bröstcancerforskningen. Hela kampanjen toppades med en gala i Malmö arena i förrgår där vi fick ta del av många gripande berättelser och människoöden som griper tag om en och berör ända in i hjärteroten. Berättelseer om unga mödrar och fruar som får lämna jordelivet alldeles för tidigt då de faller offer för denna fruktansvärda sjukdom. Men förvånansvärt många berättelser får ett lyckligt slut då faktiskt 80% av kvinnorna övervinner sjukdomen, med livet i behåll men med många erfarenheter rikare och en helt annan syn på livet och med helt andra prioriteringar kan man tänka sig.

Varje gång jag ser sådana program tänker jag att jag har mycket att lära och lovar att bli en bättre människa, mamma, hustru, syster och vän. Ta vara på livet lite bättre helt enkelt. Ibland lyckas jag för ett tag, men så småningom trillar jag tillbaka i samma gamla hjulspår med gnäll, tristess och ytligheter. Därför är det bra att man då och då blir påmind om att inget är självklart och för evigt, så att man kan bli lite mer ödmjuk inför livet.

En annan sjukdom som sprider sig just nu är svininfluensan, som ökar lavinartat i Sverige för tillfället, med dubblet så många fall denna vecka jämfört med förra. Men nu på tisdag skall min älskade treklöver vaccineras och vilket år som helst är det min tur. Men man har i alla fall hunnit med att vaccinera prioriterade grupper, såsom sjukvårdspersonal, hjärtpatienter, mindre barn och Leksands ishockeylag.

Kram
Agneta


Hej igen!

Tillbaka i bloggvärlden igen efter ett alltför långt uppehåll. Att det blir allt glesare mellan blogginläggen har sin naturliga förklaring. Den främsta anledningen är att familjen numera endast har EN dator på fem personer. Att under dylika omständigheter tro att man skall få tillgång till datorn under den vakna delen av dygnet är naturligtvis en utopi.
Ett och annat facebook-inlägg kan man klämma in i samband med att användare växlas eller behöver gå på toaletten, men att blogga är inte att tänka på.

Men just nu spelar övriga familjen poker så då passar jag på att få mig en hedersstund med datorn.

Men jag har varit ledig i några dagar nu vilket varit en ganska behaglig sysselsättning. Det bästa är nog känslan av att kunna sova hur länge man vill, men ändå gå upp tidigt för man hinner med så mycket mer då. Eller att kunna läsa morgontidningen så länge man vill, för att sedan konstatera att de två minuter man ägnar åt den dagligdags räcker gott.

Och så har vi varit i Hässleholm några rundor. I Gallerian hade Röda Korset en insamling av gosedjur och när vi gick förbi såg dottern att i samlingen låg en likadan Alfons-Åberg-docka som hon hade och som aldrig lekte med. Därför bestämde hon sig för att åka hem och leta upp den och en rad andra gosedjur som heller inte fått hennes uppmärksamhet på evigheter för att lämna till insamlingen. Hennes bröder uppmuntrade initiativet då de kan tillräckligt mycket danska för att förstå det lustiga i att Alfons nu fått sällskap av en annan Alfons.
Förhoppningsvis blir hennes bidrag till glädje inte bara till Alfonsarna, utan även till barnhemsbarn i olika delar av världen.

Kram

Agneta


Bekännelse

I lördags tittade jag på premiärprogrammet av "Dansbandskampen". Folk från trakten skulle medverka och det vill man ju inte gärna missa. Men det var förfärligt så illa en del utav banden lät, i alla fall två av dem, dock inte det med lokalanknytning. Min första tanke var hur man kunde tillåta deltagare i en musiktävling som inte kan sjunga, det borde vara förbjudet. Men sedan slog det mig hur många humorprogram jag tittat på med komiker som inte varit ett dugg roliga, så jag antar att det är samma sak.
Så varför skall det inte finnas utrymme för dåliga musiker när det finns så mycket plats för mediokra komiker?

Eller dåliga väder på femdygnsprognosen, för den delen?

Kram
Agneta

Nya vänner

Yngste sonen har nu blivit användare av facebook. Där är han bl a vän med sin mamma, bror och faster samt medlem i diverse fan clubar. Som Kizz' och Björn Ranelids.

Han är förresten nominerad till årets skåning. Ranelid, inte sonen. Fast för min del hade sonen och hans syskon och far gärna få blivit årets skåningar. Varje år. Själv tror jag mig inte vara kvalificerad för den tävlingen. Dessutom så tror jag inte att sådana titlar är bra för karriären. Man vet ju hur det gick för såväl Refat el Sayed som Hans Holmér när de valts till "årets svensk." Inte var det direkt så att det gav en skjuts i karriären precis.

Fast jag har inte hört något om den utmärkelsen på evigheter. Förmodligen har man slutat med att utse årets svensk, kanske just av den anledningen att det är förödande för karriären. Lite som att vinna Idol.

Kram
Agneta

GRATTIS!

I dag är det den 20 oktober vilket är en alldeles speciell dag. I alla fall om man heter Sibylla. Så jag kan tänka mig att det ätits namnsdagstårtor runt om i Sverige hela dagen då landets alla Sibyllor firat sin namnsdag. Fast förutom kungens mamma, som ju varit död i snart 40 år, och min storasysters docka vet jag faktiskt ingen som heter Sibylla.
Sibylla var egentligen ingen särskilt vacker docka om jag minns saken rätt. Min Lena var mycket, mycket sötare och hade långt brunt hår som man kunde kamma. Sibylla däremot hade bara en kalufs av stålull. Men som lekföremål fick hon duga ändå. Hon fyller för övrigt år i dag. Min syster alltså, inte Sibylla. Jag tror inte att Sibylla hade någon speciell födelsedag, utan hon fyllde nog år lite när vi tyckte det passade. Men namnsdag har hon i alla fall idag. Sibylla alltså, inte syrran. Lite synd tycker jag, hon kunde gott ha fått heta Sibylla. Det är unikt, nästan lika unikt att som människobarn bära ett grisnamn.

Men GRATTISKRAMAR till er båda!

Agneta

Skräckscenario

I veckan har man kunnat läsa att dagens barn kan komma att bli över 100 år. Med nuvarande pensionsålder innebär det att de kommer att vara pensionärer i över 35 år, efter att i bästa fall jobbat i 40.

Men med tanke på att man går längre och längre i skolan, arbetlösheten stundtals är stor, och man helst skall ha gjort minst en långresa för att vara attraktiv på arbetsmarkanden så kan den yrkesverksamma tiden bli ännu kortare. Lägg därtill föräldraledighet och tider av utbrändhet så blir det inte mycket tid kvar att dra in skatteintäkter på. Att säga att jag befarar en nationalekonomisk katastrof är en kraftig understatement.

Om trenden att allt fler skall genomgå universitets- och högskoleutbildning fortsätter så kommer värdet av den eftergymnasiala utbildningen urholkas och den får samma roll som gymnasieutbildningen har idag. D v s nästintill obligatorisk. Så därför måste man för att vara konkurrenskraftig hitta på något ytterligare. Så snart kommer det väl att införas en "efterakademisk utbildning".

Så när man skall ge sig ut i yrkeslivet, 35 år gammal, så gör man det med skulder på miljonbelopp till CSN, utan att äga varken hus eller bil. Och utan kreditvärdighet att ta ytteligare skulder.

En annan hemsk tanke som slog mig är att med tanke på hur mycket läsk dagens barn dricker jämfört med tidigare generationer riskerar de dessutom att genomleva de sista 50 åren av sina liv tandlösa.

Så får mig återstår ett tufft lobbyinguppdrag, nämligen att försöka få upp "pensionsförsäkring" och "tandvårdskonto" högre upp på önskelistan. Före Playstation 3, Wii Sport resort och iPhone 3GS.

Kram
Agneta

Hundväder

Förra helgen var det verkligen busväder här hos oss. Våra tappra gäster trotsade dock detta hundväder och promenerade hit trots storm och ösregn. Apropå hundväder så hade jag tidigare på dagen tagit mig en kort men oplanerad cykelutflykt till grannkvarteret. Jag var inte borta mer än 5 minuter eftersom jag snabbt fann vad jag sökte, men det räckte för att bli genomblöt inför festförberedelserna.

Jag tyckte att det var ganska oansvarigt av Tuva att lämna hemmet med tanke på att hon lämnade sina "valpar" alldeles ensamma hemma i korgen. Årets kull består av tre valpar, bjässen Joggingsko, lilla Sportstrumpa och unge herr Gosskalsong. Under förra helgens busväder gick hon ut i oktobermörkret för att hämta in även det självständiga lilla Vårtsvinet av plast, som sovit ute hela året och som nog egentligen tillhör förra kullen.

Men jag förstår henne, inte vill man väl att ens barn skall vara uteliggare.

Kram
Agneta

Nu har de kommit...

... Önskelistorna 2009.

Som vanligt innehöll den ett uppräknande av elektroniska prylar i 1000-kronorsklassen eller möjligen tillbehör till tidigare inköpta intjatade dylika prylar.

Att den kom så tidigt i år berodde på att jag bad barnen att lämna in sina anspråk  önskemål redan nu så att vi hinner få lånen beviljade i god tid innan jul.

Till barnens uppgifter hör att vika hela hushållets samlade tvätt, vilket inte uppskattas av någon mer än deras mamma. Så sist det skulle vikas erbjöd sig tjänstvilligt ene sonen att skriva sina syskons önskelistor medan de höll på med tvätten. Tiden går ju lite fortare om man samtidigt kan ägna sig åt intellektuellt arbete, d v s tänka ut och sedan diktera vad som skall stå på önskelistan.

Samme son erbjöd sig även tidigare i veckan att kakla tvättstugan för 1000:-. Jag var ganska skeptisk till förslaget, för att inte säga rent negativ, men han lämnade en väldigt bra garanti på sitt arbete. Om vi inte var helt nöjda så skulle vi få pengarna tillbaka.

Kram
Agneta


Plötsligt ett TV-tips

I kväll kl 18.00 tycker jag att hela världen skall titta på Sverige. Det tänker jag göra.

Kram
Agneta

SNACK!

Förra veckan var jag med och startade en förening. Det är inte varje dag man gör det precis. Jag och en handfull personer till bildade nämligen Snapphanebygdens Comedy Klubb - SNACK.

Vi har för avsikt att arrangera stand-up-kvällar i Hässleholm med början nästa år. Förhoppningsvis kan vi då locka med affischnamn samtidigt som vi turas om att uppträda själva.

Men alla är välkomna i vår förening, inte bara folk som själva håller på med stand up, utan även sådana som helt enkelt gillar stand up. T ex skulle vi gärna vilja ha en webmaster, det hade inte varit fel. Så om du som läser detta är intresserad av stand up, ideellt arbete och är duktig på att göra hemsidor går det bra att höra av sig.

Kram
Agneta

Politikerägg

Fredrik Federley lanserade i veckan ett nytt sätt att finansiera sin studietid, utan att behöva ta studielån.

"Jag hade en skolkompis på universitetet som finansierade sina studier genom prostitution, i dag är han företagsekonom och mår hur bra som helst."
Det är så man häpnar. Inte över hans uttalande utan över att han gått på universitetet. Men innan du dömer honom för hårt får man inte glömma bort att han är en idiot.

En annan politiker som figurerat i pressen i veckan är Svenska spels styrelseordförande Margareta Winberg. Hon hade hyrt Casino Cosmopol i Stockholm och bjudit in ett antal prominenta personer på mut fest. Händelsen blev kritiserad eftersom det tydligen inte var hennes egna pengar som skulle finansiera festen. Kanske p.g.a. detta, kanske av andra skäl, var det många av gästerna som tackade nej. Därför betämde sig Margareta Winberg att ställa in festen. "För det känns inte så kul att ordna en fest för bara 30 personer" säger hon till pressen.

Till henne vill jag säga: Kära Margareta, sist vi hade fest, förra lördagen, så var vi bara 10 personer och det var hur kul som helst. Det är inte hur många man bjuder, utan vilka man bjuder som avgör om festen blir lyckad eller ej.

Kram

Agneta


En epok har gått i graven

Igår var familjen och köpte en ny, stor och alldeles platt tv. Och därmed försvann, enligt barnen, den sista tjock-tv:n från de svenska hushållen.

Jag hade inga krav eller önskemål när vi körde dit, mer än att den skulle vara lite sörre och lite plattare än den vi hade. Men efter att ha åkt runt till ett antal affärer så hörde jag, på fjärde stället, mig själv säga: Vi är på jakt efter en tv, som skall vara minst 46 tum, 100 hertz och full-HD. Vad har ni att komma med?

Jag såg riktigt oron i deras ögon då det tänkte: "Här har vi en tjej som kan EN HEL DEL om tv-apparater och hemelektronik, bäst att berätta ALLT om varje apparat." Så ett halvt sekel senare så kom vi till sist hem med en jättelik, men platt kartong innehållande en splirrans ny tv av senaste snitt. Eller åtminstone var den det igår. Idag har det nog kommit modeller som är ännu skarpare, vassare och plattare.

Kram
Agneta

Uppe med tuppen

Det är söndag morgon. Klockan är fem över halv sju och jag har redan varit uppe i 20 minuter. Det är inte så att jag ställt klockan på ringning för att jag skulle kunna gå upp och blogga och ta datorn i besittning innan någon annan hann före, vilket i och för sig inte är helt omotiverat. Nej det var bara så att klockan kvart över sex kände jag mig utvilad och sovnöjd. Att ligga kvar och invänta ny sömnperiod kändes ganska onödigt.

Gårdagskvällen var svåger med söner här och käkade tacos och såg fotboll. Jag tycker att det är irriterande att det inte finns något ord för en sådan sak som make/makas syskonbarn. Det finns ju svåger, svägerska, svärföräldrar o.s.v. men alltså inget för detta släktskapsförhållande. Att säga "min mans brorssöner" låter i  mitt tycke som om de inte har något släktskap med en alls, utan bara med maken, och jag bara med deras föräldrar och farföräldrar.

Kan någon komma på något bra ord så kan ni väl meddela mig och så kan vi hjälpas åt att lansera det i smyg?

Jag är inte överdrivet intresserad av fotboll, men slötittade lite på matchen igår samtidigt som jag spelade spindelharpan. Jag har ingen aning om vem som var bäst på plan, men mest imponerad blev jag av Zlatan som i intervjun direkt efter matchen fick frågan: "Vad tycker du om att ditt mål dömdes bort?" och på den svarade: "Jag tyckte inte att den var ute, men vi har en domare på planen och det är han som dömer."
Att svara så fem minuter efter att man förlorat en match som skulle ta en till VM, och där man fått ett mål bortdömt är imponerande. Nästan ett litet hjältedåd.

Kram
Agneta

HEJ!

Nu har det gått ett tag sedan sist. Så pass länge att några undrat "Har du slutat att blogga?" Och så finns det då den andra kategorin som med bestörtning undrat "Bloggar du fortfarande?" När jag ser deras blickar förstår jag att de lika gärna kunnat fråga "Kör du fortfarande med gengasbil?" För så omodernt har bloggandet blivit. Nu skall man twittra istället. Om man vill vara på.

Fast jag känner mig mest av just nu, för det är inte klokt vad trött jag är nuförtiden. Denna vecka har jag somnat till såväl "Livet i Fagervik" som "Bonde söker fru" och nu senast "Idol". Dock återuppstår jag igen vid 23-tiden och brukar då känna mig ganska alert. Till ingen nytta. För vem ställer sig och bakar eller putsar fönstrarna eller ringer en vän klockan elva på kvällen?

Nej, dete enda man kan göra är att blogga och hoppas att någon läser. Eller inte, för då vet de samtidgit hur ute jag är som fortfarande bloggar.

Kram
Agneta


Kärleksgnabb

Maken, även känd som "Produktchefen" är en fin, ja t o m älskvärd, människa. Han har bara ett fel. Han vill ha lyset släckt, medan jag vill ha så många lampor som möjligt tända. Jag får ont i huvudet annars och svårt att koncentrera mig. Men inte kan jag väl lämna honom för en sån sak?
Och vad skulle det bli av honom då?
Kanske blir han tvungen att larva sig i någon reklam för El-Giganten för att finansiera sin skilsmässa som en annan John Cleese.

Nej, det är klart att det inte skulle gå för sig. Det är bättre att vi tittar på tv i varsitt rum. Han på Discovery i lilla tv-rummet med lyset släckt och jag vid stora tv:n, så klart, tittande på Lyxfällan under lysrörets fasta sken.

Och så kan vi leva lyckliga i alla våra dar.

Kram
Agneta

Lite av varje

I fredags fick jag lön, lite tidigare än vanligt. Normalt sett brukar jag få lön två dagar efter de flesta andra. Det borde, rent teoretiskt innebära att min lön räcker två dagar längre än de flesta andras. Men här mina vänner har vi ett tydligt exempel på när teori och praktik inte stämmer överens.

För i måndags var det studiedag för barnen och mor i huset hade tagit semester dagen till ära. Det skulle firas med stadsbesök. Innan avfärden hade vi gjort en behovsanalys och utifrån den gjort en färdplan över vilka affärer som skulle besökas. "Stadiums skoavdelning" sa jag. "EB Games" sa småfolket. "Men där kan man väl inte handla skor" sa jag. "Nej vem har sagt att vi ska köpa skor, när det är en ny kontroll till Wii som vi behöver?" kontrade de.
Och så var den lönen investerad och klar. Och i förrgår var det föräldramöte. Fast det kostade förstås ingenting. Och man skall inte underskatta värdet av gratisaktiviteter. Som att ha en skendräktig hund. Det kostar inget.Fast det är förstås inte så roligt, snarare väldigt oroligt.

Och Mats Sundin slutar med ishockeyn. "Han är större än mig" kommenterade Börje Salming beskedet. Jag förstår hur han känner, förprecis så känner jag när jag tänker på Johan Glans.

Inte nog med det, för i morgon besöker Barack Obama trakterna, då stänger man av Öresundsbron. Men tänk om han hade velat åka över den. Kanske ta nånna bilder därifrån och mms:a till familjen?


Kram
Agneta




RSS 2.0