Sköna söndag

Efter några timmars sömn var det dags för årets stora begivenhet i Vinslöv. Klockan 09.00 var det upptällning och minuterna innan var det som ett grönt lämmeltåg som drog  genom Vinslöv på väg ner till idrottsplatsen Sparbanksarenan.
Det är nämligen så att den sista helgen i augusti är alla Vinslövsbor grönklädda, eftersom det från idrottsföreningen utgått ett påbud att hela byn skall inskriva sig till den årliga loppisen och då är klädkoden grön, med inslag av vitt och kanske lite svart.

Varför VIF:s färger är just grön, vit och svart vet jag inte. Men frågar man någon så antar jag att svaret blir de gröna åkrarna, den svarta bördiga jorden samt den vita oskuldsfulla färgen på våra själar. Grönt är också ansiktsfärgen på alla "utsocknes" som är avundsjuka på oss som bor där.

Som vanligt gick jag direkt till min postering vid leksaksståndet och i vanlig ordning väntade mina trogna vapendragare N & S där. Och efter vissa kompletteringar så var vårt "dream team" komplett.

Sedan tillbringade vi ett antal timmar tillsammans med gosedjur, coronnspel, damm och köpsugna sydsvenskar. Och sedan, när det mesta är sålt, folket lämnat oss, pengarna är räknade och man bara vill hem, för att man är trött, eller inte står ut med sin egen kroppslukt, det är då som det stora vemodet rullar in. Det rullar in i form av stora traktorer, hjullastare och grävmaskiner som bara väntar på att bli lastade med överblivet skräp och ytterligare några timmars hårt arbete återstår.

Varför utsätter man sig då för detta varje år, fast man blir trött, skitig och oavlönad? Ja kanske för att man innerst inne tycker att det är ganska kul. Och så träffar man folk. På riktigt. Inte i cyber space. Människor som man kan se i ögonen och som förhoppningvis inte smittar.
Det var för övrigt väldigt mycket folk där, så man såg inte alla. Så om ni var där och såg mig, men jag inte såg tillbaka så får ni inte ta det personligt, utan det beror på att jag var fullt upptagen med mitt mycket ansvarfulla uppdrag. Med ansvar kommer allvar och som chef över leksaksståndet kan man inte gå runt och tramsa sig, utan man måste inge förtroende. Folk skall kunna titta på mig och tänka "Av henne skulle jag kunna tänka mig att handla en begagnad (leksaks-) bil.

Men den största upplevelsen var ändå att få åka balvagn genom Vinslöv. Det har jag aldrig gjort förut. Balvagn har jag ju åkt tusentals gånger, men inte genom Vinslöv. Tänk att jag, efter nästan 15 år i Vinslöv fortfarande kan uppleva nya saker där. Det tycker jag verkar bra för framtiden. Lite mer att leva för helt enkelt.
Det fanns t o m de som trodde att vi var årets luciakandidater och försökte rösta på oss. Och skillnaden är inte så stor. De åker visserligen häst och droska, inte traktor och vagn, är vita, inte gröna, är fler än tre personer och marginellt yngre än oss. Och så syns de bara några veckor i december och vi en helg i augusti. Men annars...

Det var nog allt för denna gång.

Puss & Kram från er egen
Gullspira


Härliga helg

Och så har ännu en helg gått ifrån vår tid och kommer aldrig mer igen. Och vilken helg sen. Den har faktiskt varit så späckad att det nästan får bli två inlägg, minst, om den.

I lördags drog vi västerut. Till Göteborg. För att gå på Liseberg. Jajamensan, di rige di kan.
Alla i familjen hade varsitt åkband, även mor i stugan, som sällan brukar åka så mycket. Men det blev ganska mycket åkt med mina mått mätt. Fast det var ganska långa köer, så det fanns inte utrymme att åka samma attraktioner flera gånger. Det enda jag åkte flera gånger var rulltrappan upp till Lisebergstornet. Men den var å andra sidan ganska lång.

Och så spelade vi på chokladhjulet. Maken som har en sådan ofantlig tur i kärlek vann naturligtvis inte ett jota. Så jag knuffade undan honom och sa, lite självsäkert, "Tillåt mig!" Men jag vann inget jag heller. Men det viktigaste är ju inte att vinna, utan att kämpa väl. Som Malmö FF, säger.

Sönerna gillade "Kanonen" mest, Maken "Balder", dottern "Flumride" och jag "Ben & Jerrys glassbar".

Efter 10 timmar och 13476 steg var det dags för nästa åktur, den 25 mil långa resan hem till byn. Men det gjorde vi så gärna, för Vinslöv är så vackert nattetid. Staden som aldrig sover.

Kram
Agneta




Roligt och rörligt (Uppdaterat)

Tänk att svenska Amnestys GD heter Lise Bergh. Det har jag inte vetat förrän igår. Undrar om hon fått höra många skämt om sitt namn? Fast maken säger att det kunde varit värre, hon kunde ha hetat Gröna Lund. Och det är sant, det hade varit värre, för då hade hon kanske varit släkt med Regina Lund och det kanske inte är så kul.

Men nu är det ju inte fru Generaldirektör vi skall hälsa på i helgen utan hennes namne. Då kommer nog stora delar av den lön som jag fick så sent som igår att gå åt. Jag har s.k rörlig lön. Fast den rör sig bara åt ett håll. Intäkten är konstant medan utgifterna är mer rörliga.
Eller det är nog inte rörlig lön jag har, snarare flyktig. Väldigt flyktig.

Kram
Agneta

Lunchtankar

Ibland när flyget varit försenat och inte kommit iväg på utsatt tid har det hänt att man fått värdecheckar som man kan köpa mat, fika eller dyl ombord på planet eller på flygplatsen.

Tänk så många värdecheckar Chrster Fuglesang samlat på sig nu som han kan köpa godis för i kiosken på Discovery. Han kan ju faktiskt äta hur mycket som helst eftersom man ändå är viktlös på månen.

I morse steg sönerna upp extra tidigt för att kunna se i direktsändning när Discovery sköts iväg. Men den enda de fick se var Fredrik Reinfeldt. Nu finns det säkert många som tycker att man mer än gärna kan skicka upp honom till månen. Fast om vi skall skicka upp någon partiledare så hade jag nog föredragit Jan Björklund och/eller Mona Sahlin.
Sedan är det ju så att bara för att det finns plats dit så är det ju inte säkert att det finns det hem. Det har hänt mig flera gånger att det är fullbokat när jag t ex skall åka hem från Gotland. Då är det bara att vänta och ta nästa färja.
Nu kan det ju dröja innan det kommer någon ny rymdfärja till månen. Men de får väl roa sig bäst de kan.
De skulle ju t ex kunna dansa tango eftersom de är precis så många som behövs för det. Att dra en vals kan man dock göra själv. Och de har de säkert gjort någon gång också.

Ja sådant tänker jag på, på min lunchrast. Säg att du också gör det. Snälla...!

Kram
Agneta


Minnesvärd humor

När jag var barn var "Minnenas Television" ett progam med uråldriga filmer som bara medelålders och uppåt tittade på. Annat är det nu, Då visas relativt nya program för moderna männsikor i sina bästa år. Som i lördags t ex, då visades ett nästan nytt avsnitt av Nöjesmaskinen.

Jag minns att jag tyckte det var en vansinnigt rolig serie då när den gick, för 24 år sedan. Och jag skrattade faktiskt en hel del nu också. Allra roligast var Björn Skifs kavaj. Fast det var nog inte meningen att det skulle vara roligt och det tyckte jag nog inte då heller. Det skulle inte förvåna mig om jag t o m tyckte det var snyggt med lila, glansiga, allt för rymliga kavajer på unga män.

Hur som helst så stod sig humorn bra. Undrar om jag kommer att skratt åt "Kvarteret Skatan" om ett kvarts sekel, eller bara åt deras kläder och frisyrer, som ju alls inte är roliga nu. Det kan bara framtiden utvisa.

Kram
Agneta

Dags för uppläxning?

Dottern hade sitt livs första läxa idag. Läxan bestod i att rita av sin familj.
"Jag börjar med Pappa, eftersom han är snyggast" förkunnade hon bestämt. Att det var jag som dagen innan delat ut månadspeng var tydligen redan glömt. Raskt ändrade hon sig dock och sa att hon nog började med sig själv ändå. Men eftersom hon blev missnöjd med resultatet sa hon: "Den blev inte bra, så det får vara du, Mamma"

Kram
Agneta

Hur många har du?

Den frågan ställer vi flera gånger om dagen på jobbet numera. Frågan kan tyckas ofullständig och svårbegriplig för en utomstående. Men alla vet att det inte handlar om antal simborgarmärken, barn eller fruar, utan man förstår direkt att det är antal steg man undrar över.
Mitt svar är i skrivande stund 8908. Och mycket mer lär det inte bli idag, för jag skall snart gå och lägga mig fast klockan bara är lite över nio, för det är mörkt och jag är trött och det är tisdag.

Vi konstaterade idag att tisdagen är veckans motsvarighet till februari. En tråkig dag som ingen har som favorit. Måndagen är mer som januari, man har precis varit ledig och inte riktigt kommit igång, medan man på tisdagen förväntas fullborda det som inte blev gjort på måndagen.
Onsdagen däremot, är lite som vårdagjämningen. Det ljusnar lite mer för varje dag fram till söndagen då det blir lite mer augusti. Och sedan är det måndagmorgon igen och vintersolstånd. Mörkare än så blir det inte.

Kram
Agneta

P.S. Exakt just nu ser jag att Sven Otto Littorin skaffat skägg. Bra, då kanske jag äntligen kan skilja honom från Jan Björklund. D.S


Örongott?

Smaken är som sagt som baken, även bland individer som har samma DNA-koder. T ex så tycker somliga i familjen att "Jag måste ringa Carina" är riktigt bra och tåls att lyssna på om och om igen. Medan andra tycker att det är en osedvanligt dålig låt som aldrig borde getts ut på skiva.

Utan att avslöja vilken falang jag själv tillhör så kan jag meddela att det finns en klar majoritet för ja-sidan.

Kram
Agneta

Svårt att förstå

Jag har som sagt aldrig varit Thailand. Och inte på månen heller. Däremot har jag en sinnebild över hur det ser ut där. På månen alltså. T ex tror jag att det ser likadant ut överallt, oavsett var på månen man befinner sig, att det inte finns en massa olika naturtyper eller kulturlandskap. Men i morgon bitti åker Christer Fuglesang dit igen. Jag undrar varför. Vad mer hoppas han att få se den här gången, som han inte hann med sist? För det kan ju kanppast vara så att han skall dit och hälsa på någon som han lärde känna förra gången han var där.

Ja, jag förstår det inte. Men det är så oändligt mycket jag inte begriper. Om jag bara kunde låta bli att tänka på det. Och bara ägna kraft åt sådant jag förstår. Som tidningen Lands kontaktannonser t ex. Jag läser dem och förstår precis vad som menas, men jag svarar ju förstås inte. Bara läser. Och förstår.

Kram
Agneta

Ingen "Pay Back Time"

Jag har aldrig varit i Thailand, men alla som varit där vittnar om thailändarnas enorma gästfrihet. Och när tsunamin drog fram upplät thailändarna sina sjukhusplatser åt turisterna och hjälpte dem långt utöver det man kunde kräva av en lokalbefolkning som själva förlorat hus och hem och familjemedlemmar.

När thailänderna kommer till Sverige, för att plocka bär, så behandlas de som fluglortar. De skuldsätter sig för att kunna betala flygbiljetter till Luleå, för att plocka bär, som inte finns. I alla fall inte i den omfattning som utlovats. Därför får de heller inte ihop till den hyra som hyresvärden och tillika arbetsgivaren kräver, så istället är det dem som blir skyldig honom pengar. För deras lön är inte så hög, för då hade blåbären på torget blivit för dyra.

När bärplockarnas situation uppmärksammades i media så vågade de sig inte tillbaka till arbetsgivaren utan slog läger på torget i Luleå. Då öppnade Luleå kommun upp sporthallar o dyl så att de fick tak över huvudet, och genom diplomatiska förbindelser ordnade det sig med hemresan också. Så så långt gott och väl.
Och matfrågan löste sig också, genom att folk kom dit med förnödenheter. Dock var det inte svenskar som vallfärdade dit för att återgälda gästfriheten, utan medlemmar i thailändska föreningar runt om i norra Sverige.

Det är inte utan att man tycker det liiite skämmigt.

Kram
Agneta

Hur skall det gå för mig?

Som jag skrev häromdagen så har forskare kommit fram till att ca 40% av alla inlägg som finns på Twitter är sådana som mänskligheten kan klara sig utan. Detta måste väl tolkas som att 60% av alla inlägg är sådant som mänskligheten INTE kan klara sig utan?
Det låter lite otäckt tycker jag. Jag som aldrig twittrar går således miste om förmodligen livsnösvändig information. Jag måste nog börja genast så att inte tiden i okunskap ger men för livet. Men hur skall jag kunna veta exakt vilken information jag inte behöver och vilken som är hälsovådlig att vara utan?
Ja, hur skall det gå för mig?

Men som tur är läser jag regelbundet "MåBra" så jag får ju reda på en del saker i alla fall. Som t ex att "En av fyra svenskar tycker att jobbet är den plats där de har det som allra roligast. Det visar en undersökning av svenskarnas skrattvanor. De som skrattar allra mest på jobbet är 60-talisterna. Bara 80-talisterna tycker att fester är roligare än jobbet." (Citat från MåBra 9/2009)
Antingen är vi 60-talister ovanligt lättroade eller också beror resultatet på den berömda ungdomsarbetslösheten. Många av 80-talisterna kanske inte har något jobb att ha roligt på, helt enkelt.
Hur som helst måste jag nog ha tagit fel på min ålder med sådär en 20 år, för jag tycker trots allt att det är roligare att gå på fest än till jobbet. Förmodligen för att jobbet går man till ofta, varje dag för att vara exakt, medan fest är något man går på mer sällan. Alldeles för sällan...


Kram

Agneta


Hej OH

Dagens unga har en helt annan inställning till alkohol än generationen före. De väljer allt oftare en helnykter livsstil. Medan vi provocerade våra föräldrar med trasiga jeans och punkmusik, provocerar dagens ungdomar sina föräldrar genom att gå med i IOGT-NTO.
Och det är kanske inte så konstigt. De kan ju inte gärna välja att pierca sig i provokativt syfte när föräldrarna själva är piercade.

Man kan ju föreställa sig hur en lördagskväll i villaidyllen kan bli framöver när generationernas olika alkoholkulturer skall mötas.
Barnen gömmer lättmjölken för sina föräldrar, för att inte visa att man dricker det. Och när de ändå hittar mjölkpaketet så häller de ut mjölken i vasken och beordrar sonen att gå upp och lägga sig med orden: Kom tillbaka när du är onykter.

Kram
Agneta

Bara en fundering

När vi var barn styrdes vår fritid av vad våra föräldrar ville göra. Det var bara att hänga med. Nu när vi är vuxna så styrs vår fritid av barnens intressen. Det är bara att hänga med.

Det är inte utan att det känns lite som att man kommit i kläm mellan generationerna och funderar på när vår tid skall komma.

Undrar hur det blir när våra barn blir vuxna. Vems intressen kommer att styra deras fritid? Som mamma hoppas jag förstås på att det blir deras föräldrars.

Kram
Agneta

Dagens Metro

I dagens analoga version av Metro kan man läsa om hur många minuter man behöver jobba i olika städer i världen för att få ihop till en BigMac. I Jakarta krävs det 136 minuters arbete innan man kan köpa sig en BigMac, medan det i Tokyo räcker med12. I Stockholm så behöver man 20 minuter på sig.
Det innebär att jag idag jobbat ihop till 24 BigMac. Det tror jag faktiskt inte att jag orkar äta upp.


I en annan artikel står det att sjukfrånvaron fortsätter att minska. I juli uppgick antalet sjukfrånvarodagar till 34,1. Jag som bara trodde det fanns 31 dagar i juli.
Fast jag håller med om att det gärna hade fått vara några till. Fast inte som man är sjuk på förstås.

Med hjälp av tv-tablån kan sedan planera helgen. Men en fråga slår mig som ni kanske kan svara på: Exakt hur många avsnitt finns det av Stefan & Christers "Bröllop och jävlelskap" eller vad de nu heter? I vilket fall har 4 köpt upp alla dem och fått för sig att det är precis vad svenska folket vill ha fredag, efter fredag, efter fredag, efter fredag, o s v ända in i evigheten. Jag tänkte fråga 4:an om jag kan få köpa hela deras lager av dem och sedan bränna dem. Och på så vis göra en kulturgärning.
Tro nu inte att jag vill göra mig till en kultursnobb som bara vill se tjeckiska stumfilmer om döden på fredagkvällarna, för riktigt så illa är det inte. Men att uppta 2 timmar VARJE j-a fredag under hela sommaren med buskis känns lite väl ensidigt.
Jo, jo, jag vet. Det går att byta kanal eller rent av stänga av tv:n. Det är väl det jag får göra. Ha den avstängd och sedan inte knäppa på den förrän "Skavlan" kommer tillbaka. För det gör han väl? Kommer tillbaka, Skavlan?

Under tiden får jag passa på att läsa ut "Berlinerpopplarna". Det blir ju lite norskt i alla fall.

Kram
Agneta


Det är mycke nu

Jag har varit ganska uttråkad på sistone och burit på en känsla av tomhet, saknat spänning i livet helt enkelt. Men jag antar att jag får skylla mig själv, jag har helt enkelt varit för dålig på att skapa spänningsmoment runt omkring mig. Jag hade ju t ex kunnat cykla så fort jag kunde ner för "Surabacken" utan att titta, som killgänget jag passerade på vägen hem i gårkväll gjorde. Fast riktigt så mycket spänning behöver jag inte. Det räcker egentligen med det som en medelgod deckare kan erbjuda. Som "Skumtimmen" av Johan Theorin t ex. Fast den är mer än medelgod, den är riktigt bra, bättre än Vinslövsdeckarna av Kjell E Genberg. De är så dåliga att om man skall sälja den på loppis måste man betala för att de skall ta emot dem.

Loppis ja. Som högste ansvarig för leksaksståndet på den årliga loppisen om 2 veckor har jag skaffat mig en viss position i byn, Förmodligen så hög position som jag kan förväntas uppnå, i alla fall för en som bara vistas i den profana världen.
Och veckan därpå är det Vinslövsdagen och då kommer  inte Dan Hylander till Vinslöv, men väl Eminent Q.
Jag har aldrgi hört talas om dem men de är säkert helt fantastiskt bra, eller åtminstone duger de helt säkert för att få min något övergödda kropp att röra sig till musik. Då har ju stegräkningstävlingen på jobbet börjat också, så det bör ju ge utslag. Så om jag inte får roligt så jan jag ändå glädja mig att jag ökat mitt lags chanser att vinna tävlingen.

En som jag däremot hört talas om som också kommer är Göran Eberhart. Han har jag inte bara hört talas om utan också hört vid ett par tillfällen. Han är en fantastiskt duktig stå-upp-komiker som har en svada man inte tror är möjlig.Så det är klart att det blir roligt. Annars får jag väl cykla blundande ner för Surabacken på vägen hem, så blir det åtminstone en spännande kväll.

Och i kväll har vi hyrt Frillan till sonens klass. Det skall bli trevligt och vädret kan inte bli bättre, ca 20 grader vid 20-tiden enligt SMHI.

Och den 19 september är det världspremiär för Plötsligt i Vinslöv 2. I Vinslöv så klart. Hur skall man hinna med allt?

Kram
Agneta


Nehä?

Ett amerikansk marknadsundersökningsföretag har kommit fram till att det mest är meningslöst pladder på "Twitter".

Nu blev jag verkligen förvånad, nog trodde jag att de flesta twittrarna försökte komma till rätta med krisen inom FN eller diskuterade Lisabon-fördraget. Men så är det tydligen inte. Minst 40% av alla inlägg, menar forskarna, är sådana som mänskligheten kunnat klara sig utan. Som i min blogg då... Fast 40% låter lite lite.

Kram
Agneta

Tänkvärt

Innan ni går och lägger er för att orka ta emot den 19 augusti med öppna armar så får ni här några tänkvärda ord från Björn Afzelius:

Om du misshandlar din hustru, 
och förtrycker dina ungar,
och super upp din lön,
så väljer grannen din att blunda.
Men om du inte sörjer för att gräsmattan är ansad
då är det hus i helvete;
Då blir grannen fly förbannad.











Dagens nyheter

Marcus Birro och Lennart Ekdahl är upprörda över att Filip och Fredrik nominerats till Kristallen-galan, bland årets Robinson-deltagare finns två homosexuella, en vegeterian och en som släpper en skiva i höst, och Clark Olofsson dömd för knarkbrott.

Vilka skrällar! Fattas bara att man får se Mona Sahlin i nästa års "Pride-festival-tåg" också. Då snackar vi chock!

Kram
Agneta

Plötsligt en inbjudan

Till:
Mrs Bangolf
Suverän Chrille
Hundägare
T.Vagn
med familjer

Om ni är sugna på att bevittna en världspremiär den 19 september så finns det husrum på Villagatan. Så boka båtbiljetter och kom över vet ja`.

Kram
Agneta

Lika inför lagen

Landshövdingen på Gotland, Marianne Samuelsson, ville som bekant göra skillnad på folk och folk genom att ge dipenser åt storföretagare. Men så kan man inte göra, för alla är vi lika inför lagen och alla skall behandlas lika, oavsett inkomst, förmögenhet eller samhällsposition. Så för att bevisa detta kallade Mats Odell henne till sig och gav henne sparken, med bibehållen lön och nytt uppdrag på regeringskansliet. Precis som för alla oss andra, som någon gång också blivit av med jobbet, för vi är ju alla lika. Och skall behandlas därefter.

Kram
Agneta


Spariver och ironi

Jag  Vi har kommit överens om att familjen bör bli bättre på att spara så att vi så småningom kan få råd att köpa något dyrt som jag länge tyckt att vi vill ha. Därför har jag utfärdat totalt inköps- och investeringsstopp för samtliga medborgare i familjen. Enbart förbrukningsvaror får införskaffas. Efter långa överläggningar har vi enats om att som förbrukningsvaror skall räknas mat, alvedon, handsprit, (märkes)kläder, hjulburna fortskaffningsmedel samt hemelektronik. Detta och inget annat, fast möjligen i omvänd ordning.

Fast denna månad har jag nog sparat lite väl flitig och fört över aningen för stora belopp på mer svåråtkomliga konton. Detta gjorde att jag i dag kände mig nödsakad att utsätta mig för den totala förnedringen det innebär att gå in på det lokala bankkontoret och ta ut 175:- från mitt lönekonto. Det har nog aldrig hänt förut och förmodligen skrattade man åt mig hela vägen från banken. Men dessa 175:- bildade, tillsammans med de pengar jag redan hade i plånboken
(21542:-) en bra stomme för en trivsam eftermiddag i Kristianstad med glassfika och en hyrfilm som just nu beses över en skål med popcorn. Allt för att fira förtränga att skolan börjar i morgon.

Och ändå fick jag 12,50 över, som jag kan sätta in på sparkontot.

I och för sig så hade vi kunnat göra som politikerna och spara in på barnen, de har ju trots allt ingen talan. Hade vi haft några gamla hade vi förstås kunnat spara in på dem också. Huvudsaken är ju att inte vi i produktiv ålder behöver sänka vår levnadsstandard, det är trots allt så att vi är de starka i samhället. Och barnen har ju inte hunnit vänja sig riktigt vid hög standard ännu, och de gamla har ju vant sig av med den för länge sedan.

För att inte tala om människorna i de fattiga länderna. Nej, de talar vi inte om, för det som inte talas om finns inte heller. (Jag vet MYCKET om att tiga i hjäl problem)


Till sist:Som jag ofta påpekat så tillhör jag den ironiska generationen, vilket inte vållar några problem så länge man umgås med jämnåriga, som är födda i Sverige, men så fort jag pratar med sådana som är lite äldre så blir det ofta missförstånd. Jag tycker dem är tröga som inte fattar att jag skojar och menar tvärtom, och de tycker att jag är alldeles för rå och känslokall. Dessutom har vi nog fostrat barnen lite i samma anda, vilket gör att de förstår oss direkt, men förmodligen kommer att missförstås av sin samtid.


Kram

Agneta


Dan före dan...

Så var sommarlovet över för den här gången och i morgon börjar allvaret. "Redan?!" snyftar barnen, "Äntligen" tänker vi föräldrar, samtidigt som vi uppbådar en blick av medlidande för dem. För vi minns hur det var en gång, när det sommarlov som kändes som ett halvt liv när det låg framför en, men ungefär som en lång-weekend när det låg bakom en, obönhörligen var slut.
Som när semestern är slut, trettonhelgen är över och vardagen tar vid.

Men samtidigt är det naturligtvis också en nystart och ett återgående till rutinerna. Rutiner är nödvändiga säger experterna. Utan rutiner blir vi sjuka. Och olyckliga. Och feta. Jag har funderat länge på det och kommit fram till att det är väl inget av de tre tingen jag är sugen på. Nej, ju mer jag tänker på det, desto säkrare blir jag.

Så tillbaka till rutinerna och dags för skolstart och uppstart, men förhoppningsvis inte för svininfluensan.

En som verkligen är redo för uppstart av något helt nytt är dottern som i morgon skall gå på sin allra första skoldag på Söderpark, då hon börjar i förskoleklass. Så här såg det ut för exakt en vecka sedan då hon med ny keps, ny ryggsäck och förväntan i blicken ställde upp framför fotografen på väg till sin första dag på fritids.




Kram
Agneta

Mellan jordgubbar och gås

Visst är det en härlig tid så här års? När dagarna fortfarande är ljumma och kvällarna ganska långa samtidigt som den värsta pressen och stressen inför sommarens krav lagt sig. Man behöver inte längre fundera över om man kommer i bikinin eller ej. Antingen har man aldrig kommit i den eller också har man kommit i den men inte ur den, men oavsett vilket så börjar badsäsongen närma sig sitt slut och man kan passa på att köpa sig en ny bikini på rea. Gärna en som är lite för stor, så behöver man inte orora sig inför nästa år.

Och så är det så vackert ute nu, när rönnbären lyser röda och fågelbajset är blått.

Kram
Agneta


Varning för fb.

I veckan kunde man läsa att ungdomarna ratar Facebook eftersom det är så många "gamlingar" där. De vill inte få någon vänförfrågan från sin farsa. Men är det inte via nätet man kommunicerar med varandra inom familjen? Prata med varandra? Det gjorde man på 90-talet!

Nu är det dessutom vetenskapligt bevisat, Facebook gör oss mer svartsjuka. Ju mer tid man tillbringar på Facebook, desto mer svartsjuka är/blir vi. Man går in och kollar partnerns status och drar egna slutsatser över hans/hennes förehavanden. Min man finns inte på Facebook utan bara i verkligheten så jag behöver inte koppla in mig på nätet för att få reda på hans status. Det räcker att vrida på huvudet så ser jag att han just nu ligger på soffan och tittar på "Hunter". Och jag finner ingen som helst anledning att vara svartsjuk. Känner mig inte ens hotad.

På Facebook kan man som bekanta genomföra en rad olika tester som talar om vem eller vad man är. och en hel massa annat.  Den senaste i raden av tester är en som lyder: "Vilken spritsort bör du dricka?" Det testet tänker jag inte göra, jag vet redan svaret. Ingen alls, är det korrekta svaret i mitt fall.

Kram
Agneta


Every Step You Take

Nu har den kommit, min nya stegräknare, .Vi skall nämligen ha stegräkningstävling på jobbet under september-oktober och då har man förhandlat fram bra priser på just stegräknare för att vi skall slippa räkna själva. Det är så lätt att man missar något steg om man skall hålla dem i huvudet.

I skrivande stund har jag gått 8172 steg, vilket kan tyckas i minsta laget. Men med tanke på att jag inte burit den förrän 12.30 i dag så är jag ändå nöjd.

Under de två månader som tävlingen pågår så skall jag ta längsta vägen till kopieringsrummet. Jag har två olika håll att välja på och det skiljer åtta steg mellan dem. Med tanke på att jag är där minst 5 gånger om dagen så gör det 320 steg på den period som tävlingen pågår. Det kan vara dessa steg som i slutändan avgör hela tävlingen.
Och inte behöver jag ha dåligt samvete över att gå och fika heller för jag har exakt 215 steg till fikarummet och det gör 2150 steg om dagen.
Jag kommer nog att ha den när jag sover också eftersom det händer att jag går i sömnen.

Det som är bra med den nya stegräknaren jämfört med den gamla är att den här ger utslag oavsett vad man har på sig. Den gamla kan jag bara ha om jag har byxor med fickor på och det har jag inte så ofta. Den här kan jag t ex ha om halsen, i fickan eller i handen. Däremot kan jag inte ha den i munnen. Den kalkar igen då.

Kram
Agneta

Vad rätt de tänkt

P g a svininfluensan har man på min arbetsplats ställt in en flaska med 70%-ig sprit på toaletterna. Och det är nog rätt tänkt, för man oroar sig nog mindre för svininfluensa och vistas kanske inte lika mycket i folksamlingar när man förlorat synen.

Kram
Agneta

I krig och kris

Ungefär hur länge varar en 40-årskris?
Ett par tre veckor hade jag tyckt vara lagom, så där. Men efter att på olika sätt förkovrat mig i ämnet har jag insett att så inte är fallet. Det handlar snarare om åratal. Plötsligt slog det mig en tanke, att det kanske är jag som missförstått själva innebörden av ordet 40-årskris. Det kanske skall tolkas mer som 30-åriga kriget. Det varade ju i 30 år, det hörs liksom på namnet. I analogi med detta bör det således vara som så att 40-årskrisen inte alls måste infinna sig i 40-årsåldern. Den kan komma när som helst, men sedan hålla på i 40 år! Huvva!

Kram
Agneta

Förtydligande

angående gårdagens inlägg om gårdagens utlägg på mitt utseende. Det är inte på något vis så att jag beskurit mig eller sugit fett eller gjort andra operativa ingrepp som fått skönhetskontot att svälla. Nej då, det var bara så att alla de preparat som jag behöver för att upprätthålla en hyfsad fasad utåt var slut, samtidigt. Diverse smörjmedel som krävs för en skrynkelfri framtid. Det är ju så att den som en gång blivit ett russin kan aldrig mer bli en druva. Så illa är det.

Dessutom så passade jag på att få ögonbrynen plockade när jag ändå klippte mig eftersom min frisörska å det bestämdaste avrått mig från att någonsin mer göra det själv.

En annan gång var det en ansiktsbehandlare som tiggde och bad om att få plocka dem med orden: "visserligen älskar jag buskiga ögonbryn, men..."

Jag är nog inte den typen som håller på med småplock. Jag har egentligen aldrig varit särskilt road av att plocka bär, nötter och svamp. Vi fick förresten en hel påse med kantareller häromdagen. Dessvärre har jag ingen större erfarenhet av just den typen av svamp, så jag visste inte så mycket om hur man skulle behandla den.


Till sist ett råd i förtroende:Om du tar med dig datorn in på WC för att tjatta med någon, kontrollera då att webkameran är avstängd.

Kram
Gullspira


Smakar det så kostar det

Idag har jag lagt nästan 3000:- enbart på mitt utseende. Tänk så lite man får för pengar nuföriden. (Suckade maken uppgivet) Och visst är det hemskt att behöva lägga pengar på något så förgängligt. Hade det varit något mer beständigt hade man, om man t ex fick ont om pengar, eller bara tröttant, kunnat lägga ut det på Blocket och åtminstone kunnat få en liten del av pengarna tillbaka.

Men jag misstänker att det hade varit ännu tristare om jag inte lagt några pengar alls på mitt utseende, så jag intalar mig att det är värt vartenda öre.

I serien svenska friidrottsstjärnor vars frisyrer jag anammar hade turen (nästan) kommit till Patrik Sjöberg så som han såg ut när han slog världsrekord 1987. Men efter 2 timmar med superfrissan Katta är ordningen återställd och jag har återtagit Sanna-Kallur-looken igen.

Förresten såg jag att Sanna Nielsen också har anammat denna frisyr, fast i en något längre variant. Vilken härmapa.

Kram
Agneta

Prosit

I dag träffade jag en bekant som undrade om jag kommit med i det gänget som dricker öl på fredagseftermiddagen. Men jag försäkrar, något sådant gäng känner jag inte till.
Ni som läser facebook vet dessutom att jag dricker öl på torsdagar, även om det  bara råkar vara tisdag.

Men det här skulle vara på fredagståget mellan Helsingborg och Karlskrona, som jag ju åker dagligdags. Fast det är lite läskigt att sitta på ett knökafullt tåg så här i influensatider. I dag kom det t ex en man med Povel-Ramel-utseende och gymnastikskor och satte sig mitt emot mig och nös flera gånger. Tack och lov i armvecken. Men han gick av i Hässleholm. Han skulle kanske gå på festivaldax, för i kväll spelar Dan Hylander i Hässleholm.

Kram
Agneta

Det hade jag ingen aaaaaaaning om

I dag stod det i Metro att tusentals svenskar går omkring och är gifta utan att veta om det. Och det beror inte på att de varit så berusade under vigseln att de inte minns vad de sa under själva akten. Nej, det är snarare så att det handlar om par som tvingats ha betänketid innan skilsmässan går igenom och som, när de tänkt klart, glömt att skicka in skilsmässopappret till tingsrätten, som då avskriver ärendet.

Själv är jag dock absolut säker på att jag är gift. På det har jag både bildbevis och vigselbevis. Däremot har det säkert hänt att jag gått runt och luktat illa utan att veta om det. På det har jag dock inga bevis, utan det är bara en ren spekulation från min sida.

Kram
Agneta

Dagen efter

För någon vecka sedan så tror jag inte att det var så jättemånga som visste vem som var landshövding på Gotland. Nu vet alla det och nu skall hon sluta.

Skall jag säga något positivt om henne så är det att det var modigt av henne att komma till Aktuellt-studion i gårkväll. DÄremot var det dumt att öppna munnen, för så fort hon gör det så blir det fel, fel, fel och åter fel. Genom sina uttalanden döljer hon fläckarna med hål.

Jag pratade förresten med en person idag som tyckte att Marianne Samuelsson såg ut som en något kvinnligare variant av Bert Karlsson och funderade på om de var släkt. Undrar om någon av dem skulle känna stolthet över det släktskapet i så fall. Lika? Bedöm själv.



I media och då framförallt i de gotländska medierna spekuleras det i dag vem som skall ta över efter Marianne. Björn Ericsson, den f.d. rikspolischefen och f.d landshövdingen i Östergötland föreslog någon eftersom han enligt förslagsgivaren hade "båda fötterna på jorden". Samt näsan i vädret och huvudet under armen, om man frågar mig.

Men om Gotland måste hålla tillgodo med föredetta landshövdingar kan väl Sigvard Marjasin vara "som klippt och skuren" för uppdrager? Sveriges minsta län bör så klart ha Sveriges minsta landshövding.

Även Visby stift är landets minsta. Men för att inte Biskop Koskenkorva skall behöva skämmas över sitt lilla stift inför sina biskopskollegor, som ju har mycket större än honom, så har han även fått utlandet att frälsa. Och det är ju ganska stort. Det ser man ju när man åker dit och det vet ju han som kommer därifrån.

För övrigt vet jag en annan kvinnlig chef på en annan statlig myndighet som förvisso inte är lika uppsatt som Marianne Samuelsson, men minst lika inkompetent för sitt uppdrag, men ändå sitter kvar. Så ALLA inkompetenta kvinnor blir inte avskedade, tyvärr. Men fortfarande har vi fler inmompetenta män än kvinnor på höga befattningar.

Kram
Agneta


Överaskningar

I går var make, barn och hund på kalas. Själv var jag hemma och åt räkmacka, drack öl och tittade på sista avsnittet av "Allsång på Skansen". De senaste 12 åren har det varit en överraskning att Robert Gustavsson dök upp helt oväntat både på repetitionerna och i direktsändningen av sista avsnittet. I år var överraskningen att han INTE dök upp. Fast det hade de ju redan skrivit om i tidningarna så så värst överraskad blev jag inte. Däremot var det en rejäl överraskning att inte B.A.O med Helene Sjöholm och Tommy Körberg var med. Det kanske beror på att Tommy Körberg nog är pappaledig för tillfället. Då kan han ju passa på att hälsa på sina gamla klasskompisar. På ålderdomshemmet. Eller sina barnbarn. På jobbet.

En mindre angenäm överraskning var att på kalaset som övriga i familjen var på så hade hunden rymt in till korna och rullat sig i deras avföring. Det tyckte jag var ett synnerligen dåligt uppförande, så gör man väl ändå inte på kalas? Och vad jag förstod så var det ingen annan på kalaset som hade gjort så, utan bara hon. Det är väl typiskt? Bara för att hon var ensam hund på festen behöver hon väl inte utmärka sig så?

En annan sak som BARA hon gör är att bära ut soffkuddarna i trädgården för att försöka para sig med dem. Skönt.

Kram
Agneta

Senaste nytt

Jaha, då har det blivit ett jobb ledigt på Gotland. Kommer nog inte ut på ams.se förrän nästa vecka, då sökandeprofilen är gjord.


Kram
Agneta

Goda råd är dryga

Visst är det svårt med "goda" råd som man inte bett om? T ex sådana man fick som nybliven mamma av den äldre generationen, eller som hundägare av andra hundägare som sett "Ceasar". Även om de är sagda i all välmening och är grundade på erfarenhet, så är det inte säkert man vill ha dem eller ens har nytta av dem. Som det jag fick av maken i går kväll som löd: "Ät ALDRIG bruna bönor precis innan en golfrunda!"

Värdelöst vetande för mig som varken spelar golf eller äter bruna bönor.

Kram
Agneta

Den som spar...

Idag känner jag mig lite besviken. Jag hade gärna velat göra en stoooooor investering, men tyvärr blev det oss alltför dyrt. Jag får bli bättre på att spara helt enkelt. Och om jag inte kommer på något att köpa kan jag alltid muta en politiker för pengarna. Undrar vad jag skall kräva för privilegier för pengarna. Kanske att Henriksson skall bli ett adligt namn och att alla som heter så får åtnjuta alla privilegier som adeln gjorde förr i tiden, innan någon kom på att tillgångarna skulle konfiskeras? Eller också skall jag kräva att jag slipper sortera soporna, eller att de åtminstone tömmer behållaren med pappersförpackningarna minst varannan vecka. Fast bara våra, inte grannarnas.

Apropå sparande:Minns ni när dåvarande regeringen införde tvångssparande någon gång på 80- eller 90-talet? Då gjordes det löneavdrag för alla, som man sedan skulle få tillbaka någon gång i livets slutskede. Det finns fortfarande fast i annan form. Det görs bara för pensionärer, föräldralediga och sjukskrivna, och administreras av Försäkringskassan.

Kram
Gullspira

Vart skall det sluta?

Först krockar Gotlandsbåtarna med varandra, sedan blir ett fartyg utsatt för sjöröveri i farvattnen mellan Öland och Gotland och så visar sig landshövdingen på Gotland vara en korrumperad rövslickare också.
En fd riksdagsmankvinna för miljöpartiet som anser att man visst det kan strunta i strandskyddet om det handlar om storföretagare som vill bygga tennisbana för eget bruk. Eller vad det nu var han skulle bygga den här gången, grundaren av Faktab Finans, numera PayEx.

Landshövding är ju ett updrag man kan föräras om man t ex gjort bort sig politiskt, som Björn Rosengren m fl. Men vad väntar en landshövding som gjort bort sig, förutom en rejäl pension? Kanske en ambassadörstjänst i Brasilien?

I så fall skall jag fråga henne om Cubacabana är enkelriktat för fotgängare. För om man går på Cubacabana så har man havet till vänster. Det har visorna sagt.

Kram
Agneta

En minut som Barbro

I måndags när jag var på Maxi i Hässleholm så kom det fram en för mig helt okänd kvinna och undrade "Blir det något i höst?" Jag förstod ingenting och tänkte att hon tagit fel på person men hon förtydligade sin fråga med "På Statt? Med Stand up comedy?" Hon hade tydligen sett något av mina uppträdanden där och känt igen mig. Och vips så förstod jag hur Lill-Babs har det. Kan inte ens gå och handla utan att bli igenkänd.

Fast jag tyckte inte alls att det var jobbigt, så jag förstår inte varför kändisarna klagar.

Kram
Agneta

Härligt, härligt men farligt,farligt

Jag är absolut inte hypokondrisk av mig och går inte omkring och oroar mig för att bli sjuk jämt och ständigt. Men svininfluensan skrämmer mig faktiskt på riktigt. Inte bara för min egen och mina närmastes del, utan för vilka konsekvenser det skall få för hela samhället.

Men jag antar att det enda man kan göra är att iaktta försiktighet och inte utsätta sig för onödiga risker. Inte kramas och ta i hand, inte ta i dörrhandtag utan handskar, nysa i avskildhet och armvecket. Inte bjuda hem någon som varit i kontakt med någon som har släktingar som känner någon som har bekanta som varit på besök hos någon som har en kompis som varit utomlands. Och om man går på bio, och ser "Sommaren med Göran" så bör man sitta så långt som möjligt från andra besökare. Kanske stoppa Ahlgrens bilar i vardera näsborre (passar precis) och hålla munnen stängd så att man inte andas in smittan. Inte åka till Ullared och trängas med folk från Danmark, Tyskland, Holland och Halland som nyser på varandra och drar i samma kläder. Kanske provar en pullover som de drar över huvudet och sedan lägger tillbaka och som du sedan köper. Otvättad!

Det är ju lita synd att man inte kan åka dit nu när det skall bli en dokusåpa därifrån. Då hade jag kanske blivit
"Ullareds-Agneta" med svenska folket, hamnat på löpsedlarna och blivit ihop med Fadde.

Men allt det där får vänta tills faran är över. Under tiden får jag blogga och tvätta händerna med sprit.


Kram

Agneta


Niklas 42

Knappt hinner Pride-festivalen ta slut innan Festival-dax i Hässleholm tar vid för att sedan avlösas av Malmö-festivalen.

Jag vill också ha en festival. Kanske i Vinslöv, eller åtminstone hemma på min gata. Jag tycker det låter så trevligt med gatufestivaler så som man har i Spanien, fast utan tjurfäktning.

Synd bara att det är så dyrt med alla kändisar. För skall det vara festival så måste man ha något affischnamn, någon som varit på tv. Men kanske att jag kan få hit hon som var den levande bingobrickan "Niklas 42" i premiärprogrammet av Lotta på Liseberg?

Kram
Agneta


Bort från ensamheten

Idag är det den första augusti och någon gång i denna månad firar jag och maken 15 år som sambos. Det var nämligen i augusti 1994 som hans necessär fick sällskap i min etta på Norregårdsgatan av hans vinterjacka, byrå och cd-spelare. Själv hade jag ingen cd-spelare, men dock en cd-skiva med Fleetwood Mac. Det fanns nog de som trodde att jag tog honom för cd-spelarens skull. Själv minns jag inte riktigt hur det var med den saken, det är ju som sagt ett tag sedan nu.

Tre barn och några bolån senare håller vi fortfarande ihop, så det måste ha varit en bra cd-spelare.

Sonen bekymrar sig lite för vuxenlivet då han tror att det kan bli lite ensamt med bara en hund och en ko som sällskap. Jag ville gärna trösta honom men samtidigt inte verka fördomsfull så jag kunde inte gärna säga typ "Du hittar säkert någon söt tjej som du gifter dig med". Han kanske inte vill gifta sig, eller ens bli sambo. Han kanske väljer någon helt annan, ännu inte uppfunnen, samlevnadsform som passar honom och hans tillkommande bättre. Och för min del spelar det ingen större roll vad eller vem och hur och när; bara han inte känner sig ensam. Så jag sa: "Du hittar säkert någon som du vill leva under äktenskapliga former med."
Han höll med, men tilla för säkerhetsskull att vi kanske kan bo grannar i alla fall, när han blir vuxen. Och det lovade jag att tänka på.

Kram
Agneta

Vill inte en gång till

"Style" har gjort come back, i en något decimerad form. Titeln på skivan är "Vill ha dig igen". Men jag är inte helt säker på att det är ömsesidigt, jag vill i alla fall inte ha dem igen, särskilt inte i gubbform.

Det verkar som om 80-talet drabbar oss igen men full styrka. Antagligen för att allt var så mycket bättre då. Musiken, ekonomin, klimatet. Och framförallt jag själv.

Kram
Agneta


Det är lördagmorgon

Det är min näst sista sovmorgon på ett bra dag, så vad gör jag uppe så här dags? Bakar? Hundjakt? Tittar på svt:s testbild i lugn och ro? Nej inget av det faktiskt. Men jag vaknade av kraftigt "ulkande" ljud utanför sovrummet och var tvungen att gå upp och kolla vad det var. Det var hunden som behövde kräkas. Hon hade tydligen ätit gräs nu igen, fastän jag präntat i henne att hon innerst inne är ett köttätande rovdjur och varnat henne för vegetarisk kost.

Men eftersom jag ändå var uppe så kunde jag lika gärna fortsätta med det en stund till, fast klockan bara var 6. Raskt hämtade jag Norra Skåne och nästan lika raskt hade jag läst klart den, fast den i dag bestod av hela tre delar. Fördelen med att vara ensamvaken i familjen är att då kan man läsa tidningsdelarna i rätt ordning utan att behöva argumentera med maken. Han påstår att det inte spelar någon roll i vilken ordning man läser tidningen. Man behöver, enligt honom inte ha läst del A för att förstå del B, utan de är helt fristående. Som Göta-Kanal-filmerna ungefär.
Det bästa med NSk just nu är att "Bauler" är tillbaka från semestern.

I övermorgon är även jag tillbaka från semestern, hoppas att det finns någon som tycker att det också är bra. Själv tycker jag att det skall bli helt OK faktiskt. Jag har haft 4 lugna, lagom innehållsrika veckor och känner mig helt utvilad nu. Och det är väl det semestern är till för? Dessutom trivs jag förträffligt bra på jobbet, vilket ju gör det betydligt lättare att ta att semestern är över.

Vardagen har ju sin tjusning den med. Man tröttnar även på regnbågslax så småningom.


Kram

Agneta


RSS 2.0