Jag, en simpel langare

I går hade jag kopt fem TIA-lotter som jag fördelade jämt över familjens medlemmar. Inte förrän alla var skrapade slog det mig att samtliga mina barn är minderåriga och därför, enligt svensk lag inte får köpa lotter!

Herre Gud, jag har köpt ut, langat, och det till mina egna barn. Vad kommer nu att hända? Kommer jag att fråntas vårdnaden och barnen omhändertagas av de sociala myndigheterna? Jag känner inte till om det finns något känt rättsfall i ämnet, men vi kanske blir prejudikat.

Samtidigt har vi alltid resonerat som så, maken och jag, att vi tycker det är bättre att de skrapar hemma än bland kompisar. För då vet vi i alla fall vad det är de skrapar, att de inte skrapar fullotter som de köpt illegalt av någon skum typ på någon parkeringsplats någonstans. Självklart tycker vi att det är viktigt att de lär sig att man kan ha kul utan lotter och att de lär sig umgås med lotter på ett naturligt sätt.

Eftersom vi har en tonåring hemma har vi pratat mycket om hur vi skall ager som föräldrar om han kommer hem med skraprester under naglarna eller andra tecken på att han kommit över och använt lotter, Det gäller att vara uppmärksam på varningstecknen i tid. Det kanske börjar med en liten lott på en tombola på Vinslövsdagen som sedan går över till TIA-lotter hemma på fredagskvällen för att sedan sluta med Triss-bingo på en parkbänk i Malmö.

Innan svenska staten grep in kunde man se små barn på gator och torg, som knackade dörr för att sälja Bingolotter. Den värsta och mest beroendeframkallande av alla lotter, tur att det inte förekommer längre.

Samtidigt går det inte att komma ifrån att lotter skapar en festligare stämning. När vi är bjudna på fest brukar maken och jag turas om att skrapa, för det är trots allt ganska tråkigt när alla andra skrapar, medan man själv måste köra. Särskilt lite senare på kvällen när någon kanske skrapat lite för många lotter och börjar bli högljudd och börjar sjunga lotterivisor. "Tänk om jag hade lilla Trissen i ett snöre om halsen, Tänk om jag hade lilla Trissen i ett snöre om halsen, jag skulle skrapa den upp och ner och jag skulle vinna så mycket mer, osv" Eller "den som inte Trissen tar han heller inte Tian får, Trissen går"

Men det är viktigt att det även finns helt lottfria miljöer för barnen att vistas i, särskilt för de barn som växer upp i hem där det förekommer mycket lotter. Så därför är jag tacksam för det jätteviktiga opinionsbildande arbete som organisationen "Vi som inte skrapar" utför.

Hoppas bara att vi kan stärka det statliga spelmonopolet och kan stoppa all form av lottertsmuggling redan vid gränsen.

Kram
Agneta






Dags att deklarera!

För någon vecka sedan var det så åter dags att på heder och samvete lämna in sin självdeklaration. Eller snarare knappa in den. Men i år fick jag deklarera två gånger. Jag har nämligen förmånen att få vara kassör i en förening, Och som sådan måste jag även lämna in föreningens räkenskaper.
Fast det var inte så svårt då föreningen inte haft några utgifter under 2010,

Riktigt så är det inte för mig. Jag har haft en hel del utgifter under året insåg jag när jag granskade deklarationen och såg vad jag fått in och jämförde med hur mycket lite jag har kvar.
Jag har ofta funderat på varför det heter månadslön mär den bara räcker några dagar. Men idag kom jag på en trolig förklaring och det är att arbetgivaren bara garanterar att lönen räcker månaden ut i den månad man får lönen. Så på så vis stämmer det ju. I alla fall för oss kommunanställda som får lönen den 27:de, i alla fall i februari, i alla fall i februari de år som inte är skottår.

"En kompis till mig" jämförde deklarationen med sin äkta hälft och det äktenskapliga samlivet 
    - Kommer bara en gång om året
    - En snabb koll om det finns något mer att dra av
    - Lite småpillande med knapparna, sedan är det klart
    - Och har man tur får man något tillbaka innan midsommar!

Ja så kan det gå till även i de bästa familjer. Själv skall jag nog nolltaxera nästa år.

Kram
Agneta
   



RSS 2.0