Sent men lent

Precis när hela min lilla tub med serum från Esteé Lauder nästan är slut får jag veta att den skall användas i ansiktet! Lite i senaste laget.

Men å andra sidan har jag Vinslövs lenaste handryggar. Och gud nåde den orm som försöker bita mig i handen.

Kram
Agneta

Vilken fråga!

På Norra Skånes hemsida ställer man idag följande webfråga:

Dagens fråga
Ja, verkligen
Sådär
Nej, gillade inte ettan
Vet inte vad det är
Om dagens fråga

Var det inte en ovanligt korkad fråga, med ovanligt korkade svarsalternativ?

Men tydligen så hade det blivit en förväxling på svarsalternativen. De tillhör morgondagens fråga som vänder sig till kommunens 8-åringar som får frågan: Skall det bli kul att börja tvåan?

Rätt alternativ till dagens fråga skall istället vara:
Ja, verkligen
Kan knappt bärga mig
Men hördu du, bajsar björnarna i skogen?

Dessvärre meddelade samma tidning idag att filmpremiären är uppskjuten till längre fram i vår. Men den som väntar på något gott...

kram
Agneta
P.S: Jag var tydligen inte den enda som lyssnade på P4 Extra igår! Tack Lotta Bromé. Du förtjänar verkligen titeln som Sveriges bästa radiopratare! D.S

Visst är det sjukt

Idag har sonen varit hemma från skolan. Hade jag gått i skolan eller jobbat så hade nog jag också sjukanmält mig. Men nu har jag ju inget val, det är bara att stanna hemma, vare sig jag är sjuk eller ej. Men lite hängig känner jag mig. Jag har lite influensasymptom, som trötthet, huvudvärk och självömkan.

Dottern hade idag, på sin lediga dag, fått totalt dataförbud. Det innebar att hon gått runt och sett ut som en asiatisk sås hela dagen. Söt-sur.

Och hunden vill bara sticka hemifrån, ut och upptäcka världen, matvägra, ignorera tillsägelser och ställa till jävelskap. Man kan bli tokig för mindre, men jag får inte glömma bort att hon blivit tonåring. En riktig fjortis.

Kram
Agneta

Oskarpt

Det första jag gör när jag stiger upp på morgonen är att ta på mig glasögonen, det blir så svårt att orientera sig i hemmet annars.
I går var inget undantag.
När jag satt mig vid frukostbordet  så upptäckte jag att jag inte kunde se vad det stod för "bäst-före-datum" på mellanmjölken. Då blev jag väldigt rädd. Jag ville dock inte oroa familjen utan låtsades att allt var som vanligt.
När jag sedan inte heller kunde läsa tidningen blev jag fullkomligt skräckslagen och tänkte att jag drabbats av en akut, galopperande variant av grå starr!

När familjen gått och jag skulle sminka mig och tog av glasögonen insåg jag misstaget. Jag hade inte blivit synskadad, jag hade i mörkret tagit makens läsglasögon.

Du kanske tycker det är konstigt att jag inte märkte något, men är det inte ännu konstigare att inte HAN märkte något? Är det så illa att han inte tittar på mig längre, att han därför inte märker att jag börjat använda herrglasögon?
I så fall är det väldigt trist, för om han ändå inte tittar på mig längre hade jag inte behövt lägga bud på Laila Bagges klänning på Blocket.

kram
Agneta

Hur mås det?

Apropå Malmö så funderar jag på en sak: Varför är det alltid så kallt i Malmö, fast det ligger längre söderut och har så mycket avgaser? Borde inte växthuseffekten nått dit snart?

Och så var det danskar i affären, men inga busslaster från Ullared syntes till i alla fall. Alltid något.

Dessutom hittade jag fortsättningen på "Nostalgiboken" som fått undertiteln "Godis och glass". Lite ensidigt för att vara skrivet av kvinnor, jag hade hellre sett en fortsättning som behandlade 80- och 90-talen.

Dessutom fick jag veta att "mås" är "rumpa" på danska. Så man kan säga att jag varit på språkresa i veckan.

Kram
Agneta

Ännu inte biten

Igår var jag i Malmö och handlade deodorant. En dyr bra en.
Som gåva fick jag en pytteliten tub "serum".
"Känns så mjuk och len den är" sa parfymeristen och smörde in den på handryggen. Ja, jo, det var den ju, men vad använder man serum till? Det enda jag vet är att man behöver serum om man blir ormbiten, men varför trodde hon att jag skulle bli ormbiten? Jag är drygt 42 år och har aldrig blivit biten av en orm och om jag skulle bli det så åker man väl till sjukhuset?

Fast det är klart, hon hörde ju att jag inte kom från Malmö, så hon trodde kanske att jag kom från Knislinge och det är ju där man har 49 giftormar i en lägenhet och då är det förstås bra att ha lite serum hemma i fall det kommer en orm eller två, genom golvbrunnen.
Och så är den ju så mjuk och len mot handryggen. Serumkrämen alltså.

Kram
Agneta

Vi ses på AF.

Idag pratade Lotta Bromé om chefstrender 2009 på P4 Extra.
Enligt experter och analytiker så skall morgondagens chefer:
 -ha hög socila kompetens
-ha empatisk förmåga
-kunna prata med sina medarbetare på ett naturligt och avslappnat sätt
- vara med på fikarasterna och delta i samtalen där
- kunna kommunicera med människor och inte med dokument och paragrafer.

OM nu det stämmer, att chefer som saknar dessa egenskaper inte platsar i morgondagens organisationer, då bara måste jag gå till arbetsförmedlingen i morgon och kolla vem som står i kön med arbetssökande.
- Jag har mina misstankar!

Kram
Agneta

Är det sant?

Anna Skipper i "Du är vad du äter" är 2 år yngre än mig.
Bedöm själva om ni tycker det låter rimligt.

Kram
Agneta

NEEEEEEEEEJ!

Läste i Metro (tror jag det var) att "Bodyn" är tillbaka. Den beskrivs som "praktisk och tidlös".

Ja, om man är spädbarn ja. Men för oss som fått tänder, lärt oss gå och tvingas klara våra toalettbestyr själva är den snarare  opraktisk och hopplös.

Varför är det algblomning i Östersjön? Jo, för att alltför många kissat i den.
Och varför har man gjort det? Jo, för att baddäkten till sin konstruktion är så komplcerad att det är svårt att kombinera med toalettbesök. Så varför i hela friden kopierar man den och gör till ett vardagsplagg som man dessutom skall ha byxor utanpå? Det gör det inte precis lättare.

Jag vet, man behöver inte följa modet. Men jag vill ju så gärna.

Helt plötsligt börjar jag förstå Laila Bagge när hon valde bikiniklänningen. Mer praktiskt plagg än så går nog inte att ha. Och genast får man förståelse för gubbarna männen också, de vill så klart ha kvinnor som tänker praktiskt och är lösningsfokuserade.


Kram
Agneta

Gubbröra

Maken har fått så mycket sympatier idag, från männen i sin omgivning, som villigt erkänt att om definitionen av "gubbsjuk" är att heja på Laila Bagge i "Let´s dance" så är de definitivt gubbsjuka allihopa.

Och alla är helt eninga om att det absolut inte har något med hennes bikiniliknande klänning från första avsnittet att göra. Nej då, "för hon dansar ju så bra". Men det gör ju Elisabet Höglund också.

Kram
Agneta

Kändistätt

Jag glömde berätta att vi igår, på Järnvägsstationen i Hässleholm, såg Timbaktu gå runt och strosa på sin färd genom livet. Och inte nog med det, för på Järnvägsstationen i Vinslöv såg vi ingen mindre än ortens egen revykung, Ingvar Andersson, känd från bl a filmen "Repmånad" av Lasse Åberg som jag bl a såg på Närs golfklubb förrförra sommaren.

Och så har jag ju sett Sigge Furst, men det vet ni ju redan.

Kram
Agneta

Mer blogg åt folket

Jag lovade Radio Kristianstad att jag skulle "puffa" för deras dagsfärska radioblogg och det gör jag så gärna. Du kan enkelt skriva ner några rader om något du vill dela med dig av och sedan ringa in och läsa in på telefonsvararen det du vill ha sagt.

Nedan ser du informationen som är hämtad från sr.se/kristianstad.
Så blogga på, var inte blyg.

Kram
Agneta



Radiobloggen  -säg din mening. Foto: Scanpix

I Förmiddag kan du nu blogga genom att prata in på telefonsvararen. Du kan, precis som i en krönika eller i en blogg, kunna säga ditt hjärtas mening.

Det kan vara små som stora saker eller händelser som du glädjs åt eller irriterar dig på. Ordet är fritt och nummret till telefonsvararen är               044-12 88 12       .
Blir din blogg uppspelad i radion och publicerad på webben, får du en liten gåva som tack för ditt ord!


Det är mycket nu...

Oj vilken dag, vilken helg, vilken vecka.

För en vecka sedan titulerades jag för första gången "stå-upp-komiker" i lokalpressen, vilket rönt en viss uppmärksamhet.

I helgen var jag på Stand-up-gala i Malmö och kollade på bl a Thomas Järvheden, Thomas Petersson, Anna-Lena Brundin, Soran Ismail, Jesper Rönndahl, Anders (utan Måns) och så Biggan, Elin, Mats, Mackan, Kringlan och många många fler. Tack världens bästa Elin och Mats för att ni fixade så att vi fick biljetter trots tågstrul. Och tack för en kanonkul dag!

Och i dag pratade jag bloggande i Radio Kristianstad. Jag omnämndes som bloggexpert vilket jag absolut inte är, ty jag är fostrad inom folkbildningen och vi hyllar amatörismen. På folkbildningskursen på Tollare folkhögskola fick jag lära mig att "amatör"  är besläktat med "amore" och betyder "med hjärtat". Jag vet inte vad "expert" är besläktat med, men jag antar att det betyder "med hjärnan".
Och precis så är det. Jag bloggar med hjärtat. Och med glädje!

Eller som Lill Lindfors sjumger:
En blogg skall skrivas utav glädje
Av glädje skriver man en blogg
En blogg, det får ni ändå medge den gör glädjen ännu mera glädjerik.

Tack för idag, tack för en underbart ovanlig dag.


Kram

Agneta


A.A.A.

Inspirerad av modern skulle jag vilja kunna bekrivas med tre stora A.
Arbetsam, Allmänbildad, Anspråkslös.
Det går väl sisådär.

Arbetsam:En av förutsättningarna för att vara flitig på arbetet är att man har något.

Allmänbildad:Blir man kanske inte av att kolla you-tube-klipp och hänga på face book. Uppdaterad:Ja. Allmänbildad:Nej

Anspråkslös:Skulle vilja vara en sådan som inte frågar efter materiella ting, som inte skördar mer än jag sått., som är nöjd med det lilla. Men så rätt som det är så griper habegäret tag imig. Och jag känner att ett nytt kök hade underlättat mitt liv, en platt-tv hade gjort mig till en harmonisk människa och att lyckan bor i en klänning från Bondelid (inte i ett par Björn Borg-kalsonger, käre J).

Jag får nog satsa på en annan bokstav istället. Vad sägs om M: Medelålders, Medelmåttlig, Medelsam.?

Nu väntar Malmö och Comedy-gala. Vi ses igen!

Kram
Agneta

De ja vu´

I morse när jag plockade ur diskmaskinen så fick jag en obehaglig känsla av att "Det här har jag varit med om förut." Typ igårkväll, och i går morse.

Kram
Agneta

Dagens lista

Nu var det länge, länge sedan jag listade något, så jag gör väl det nu.

5 saker jag ser fram emot de närmaste 5 dagarna är som följer (i kronologisk ordning):
- i morgon: 41-årskalaset hos vännen H.S (då vi dessutom är barnfria!)
- övermorgon:Comedy-galan i Malmö med vännen U:R:W.
-måndag:besöket på radio Kristianstad
-tisdag:träffa vännen M.M, som jag inte träffat på evigheter.
-tisdagkväll:rookie-träff med mina goa stå-upp-kompisar.

Kram
Agneta

Kungörelse

Nu kan ni gå in på www.sr.se/kristianstad och svara på webbfrågan och samtidigt få reda på varför ni bör lyssna på måndag.

Kram
Agneta

Åh här kommer alla samtalen på en och samma gång...

Först kom ingenting, sen kom ingenting, sen kom ingenting alls.
Men sen kom allting på en gång. Inte nog med att jag fick ett roligt och oväntat samtal i förrgår. Igårkväll kom ett till. (Fortsättning följer någon annan gång).

Men jag tror det vänder nu. Det har blivit ljusare. Och revanschlustan är stor.

Apropå revansch så kom jag att tänka på ett gammalt "Robinson-uttryck" :"Tänk på att den hand du biter idag, kan ha förbindelse med den r*v du måste slicka imorgon" Så sant.
I en annan tid i en annan situation är rollerna ombytta och då kanske det blir att äta soppa med gaffel (se tidigare inslag).

Fast jag anser det vara ovärdigt en människa, såväl att bita hand som att slicka r*v och bör vara förbehållet hundar. Jag tycker det är bättre att vara sådär lagom hygglig mot alla hela tiden, så slipper man ägna sig åt hundaktigheter och istället koncentrera sig på mänskligheter.

Kram
Agneta






Ordkunskap

Sonen kommer in under "På Spårets" tredje resa (som går till Capri):
"-Mamma!"
-"Mmm"
-"När pappa hejar på Laila Bagge i Let´s dance, var det gubbsjuk det hette?"

Kram
Agneta

Stackars Barack

Nu har Obama jobbat två dagar i Vita huset. Undrar hur han har det. Tänker mycket på honom.
Jag vet hur det är att vara ny på jobbet. Innan man vet var saker och ting finns, hur jargongen är i fikarummet och hur man ser på det där med flextid och sånt.
Och som vanligt så blev det ingen tid avsatt till introduktion. Bush åkte ju iväg med helikopter så fort eden var svuren.
Men förhoppningsvis har han en provaställning på 6 månader så att han när som helst kan avbryta anställningen om det inte känns rätt.

Kram
Agneta

För din planerings skull del 2

Nu på måndag, den 26/1, råder total arbetsnedläggelse mellan 10.00 och 13.00 för alla ni, vackra, begåvade människor, som läser Glädjebloggen. För då skall ni lyssna på Förmiddag med Helene Persson på Radio Kristianstad.(101,4 eller www.sr.se/kristianstad.) allt annat är otänkbart.

Kram
Agneta


För din planerings skull

Nu när alla har relativt nya almanackor som gapar tomma så vill jag göra er uppmärksamma på att Almedalsveckan
fr o m i år är flyttad från vecka 28 till vecka 27.  

Kram
Agneta

Trendkänslig?

Ibland är man kusligt trendkänslig. Men bara den som läser tidningen "Land "kan vara helt säker på att vara ständigt uppdaterad.

I förrförra inlägget skrev jag om motorsågar, det var i gårkväll. Jag hann knappt publicera inlägget förrän jag sätter på Radio Kristianstads morgonsändning i dag och vad tror ni den handlar om idag? Jo, motorsågar!!!
I skrivande stund har  man besök i morgonstudion av en man som samlar på motorsågar. Undrar om han har någon Jonsered CS 2243S? Jag får lyssna vidare för att bli varse.

Kram
Agneta
P.S. Det insmög sig ett fel i inlägget "Köptips". Det skall vara "verktygslös kedjespänning" inte "kedjespånning" D.S

Ingen vanlig dag!

Idag har jag och dottern namnsdag. Vi bestämde att vi skulle sova länge och sedan gå runt och namnsdaga oss hela dagen i varsitt nattlinne.
Vi har blivit flitigt gratulerade idag, via blogg (se nedan), telefon och post. Maken uppvaktade med röda rosor till mig och teblettask till dottern. Och så fick jag sms av en av mina svågrar, den jag haft längst. "Grattis på namnsdagen din lilla skitstropp" stod det. (Han har kallat mig dylika saker sedan jag var 11 och han 23). Vad svarar man på sådant? Inspirerad av grammisgalan fick det bli"Tack som fan din gamla bäver"

Men trots all uppvaktning var jag ändå väldigt låg i dag. Kände att det var dags att det hände något kul, ville känna mig efterfrågad och duktig på något (mer än på att steka blodkorv och pussla isbjörnar). Men det mesta kändes trist och tråkigt. Precis när det var som tristast så ringer telefonen. Det är en person som läst Glädjebloggen och därav ville diskutera vissa saker med mig. Mer info om detta kommer (innan måndag), men tack så mycket H.P. you made my day.

Och i mars skall jag på SPA-helg med min "Växjö-familj". Det kommer att bli underbart. Hur underbart det blir vet jag inte. Men underbart det blir det.

Och på söndag skall damerna på bilden nedan åka till Malmö för en heldag i skrattets tecken.


Kram
Agneta

Köptips

Jag har numera regelbunden åtkomst åt tidningen "Land" och dess systertidning "Land Lantbruk". Den fanns i hemmet under hela min uppväxt  och likaså under makens. Vi är således överens om att inget hem är fulländat utan dessa tidningar, och nu är alltså även vårt hem komplett.

I de tidningar jag vanligtvis läser, typ "Amelia" och "MåBra", så testar man t ex hudkrämer, stegräknare och plattänger. Det gör man inte i "Land." I det senaste numret (04/09) så testas motorsågar. Jag tror inte att jag kommer att köpa någon motorsåg nu i vår, men om jag skulle så hade det nog fått bli en Jonsered CS 2234S. Det är en robust såg med lättstartsfunktion och verktygslös kedjespånning. Den får 4 tallriksharvar av 5 möjliga. Så går du i motorsågstankar så är det bara att slå till. Det skall vara en Jonsered i år.

Kram
Agneta

Giftigt

I dagens Norra Skåne stod det om en man som hade eller ville ha 49 giftormar i sin 2-rumslägenhet! Nu börjar grannar, och rörmokare, uttrycka sin oro över reptilförekomsten i hyreshuset. Det är inte utan att man förstår dem.
Egentligen kan jag inte komma på något husdjur som är lämpliga att ha i 49 exemplar i en tvåa, men utav alla olämpliga är nog giftormar bland de mest olämpliga.

Men hur förhandlar man med en person som har 49 giftormar?

Kram
Agneta

I gott sällskap

Det var tydligen fler än jag som ägnade en timme av våra liv på Victoria S igår.
Men varför pratade hon och hennes mamma engelska med varandra? Om min mamma någon gång kommer på besök till mig i Vinslöv, inte sjutton pratar vi skånska md varandra då.

Kram
Agneta

Sänkt ribba

Apropå Victoria Silvstedt, så vill hon göra sin mamma stolt över henne, och hur gör hon då? Jo, hom"ramlar inte längre ut, full, från bilar utan trosor”.
Snacka om att morsan måste he sänkt kraven på hur en god dotter bör vara.

Kram
Agneta

Varför gör jag på detta viset?

Jag sitter precis och tittar på en dokumentär om Victoria Stilvstedt. Varför tar jag av mina jordetimmar för att titta på det?

Kram
Agneta

Myth buster

"Det ska va'  gött å leva
Annars kan det kvitta
Fint å leva
Annars kan det kvitta
Lätt å leva
Annars kan det kvitta"

Ja så sjunger som bekant Galenskaparna & After Shave i långfilmsvarianten av "Macken" och visst låter det bra. Men egentligen är det bara en myt. För livet är inte alltid gott, fint och lätt att leva, men inte sjutton kvittar det väl för det? Skulle livet vara meningslöst de perioder när allting skiftar i fyra nyanser av svart, när det inte finns några gluggar i molntäcket och man är ständigt gråtnödig? 

Nej, nej och åter nej, säger jag. Och så här säger Paulo Coelho i "Ljusets krigare":

När du tagit dig igenom svårigheter, fäst dig inte vid de tunga stunderna
utan vid glädjen över att ha klarat ännu en prövning i livet.
När du har blivit frisk, tänk inte på lidandet du tvingades genomgå
utan på Guds välsignelse när han lät dig läkas.
Behåll i ditt minne resten av livet de bra saker som kom av de svåra.
De är ännu ett bevis på din förmåga,
och de kommer att fylla dig med självförtroende inför nästa hinder.


När man är där, i den känslan, på andra sidan krisen, DÅ är det gott att leva.

Kram
Agneta

Pom pom pom

"Pom pom pom oh oh oooooo
na na na shobidooa
oooooooo na na na ou Pompeji"

Idag har jag varit på Pompeji-utställning i Hässleholm. Det var sista chansen
att gå på denna världsutställning som varit på besök i ca 4 månader i
Hässleholms kulturhus. Kompisen A hade via sitt jobb, som är
huvudsponsorer, fått två fribiljetter varav jag fick den ena. Det tackar man
liksom inte nej till.

Utanför entrén blev vi fotograferade och intervjuade av Norra Skåne. Det är
typiskt, när man för en gångs skull blir fotograferad för vidare spridning så
kan man ge sig på att det sker dagen innan man skall gå till frissan. Vem
ser klok ut dagen före ett frisörsbesök? Inte jag i alla fall.
Det var min stand-up-kollega "Obon" som intervjuade, så jag kanske skall
maila honom och be honom stoppa pressarna och vänta med
publiceringen tills jag inkommit med nytt foto, eller ett gammalt, typ
studentfotot.

På väg ut från utställningen mötte vi kulturnämndens ordförande,
komma halvspringande uppför kulturhusets trappa. Kanske
hade det slagit honom att det var sista dagen och att han faktiskt
ännu inte varit där. Han är inte lika uppkäftig som sin företrädare
men så har han heller inte varit med i världens bästa dokumentärfilm.

Och så fick vi reda på hur skåningarna var klädda 79 e.Kr. Det har
Tafitus berättat. Man kan säga att han var romarrikets motsvarighet till
Blondin-Bella, med den enda skillnaden att han berättade om hur man
var klädd och hon om hur man skall vara klädd. Olika tempus bara,
annars same, same...
Däremot finns det inget som tyder på att Tafitus delagit i Romarikets
upplaga av Let´s dance.

Dessutom fick vi tips om att man kan gå in på riksantikvarieämbetets
hemsida för att upptäcka fornlämningar i sin närmiljö. Fårö är med på
listan. Det innebär att ingen uppdatering av hemsidan gjorts
sedan Ingmar Bergman dog.

Kram
Agneta













Grattis!

Idag är alltså dagen då familjens bruna odåga fyller 2 år. Det blev ingen tjurmuskel men väl ett tuggben modell större med okänt innehåll. Hon är nu äldst av barnen i familjen om man räknar i hundår och hon är faktiskt den enda i familjen vars ålder vi räknar i hundår. Själv räknar jag min ålder i ljusår numera, vilket innebär att jag räknar bara de timmar jag levt då det varit ljust ute. Det innebär att jag fyller 25 i höst.

Hunden är dock inte den enda jubilaren i släkten i dag. Även kusin Isak d.y. fyller år i dag. 3 år i människoår räknat. Barnen har två kusiner Isak, en på vardera sida, med 13 år emellan.

Grattis till er båda två yrväder.
Kram
Agneta

Bondepraktika

I morgon fyller toldel-tiken Tuva 2 år. Detta måste givetvis uppmärksammas varför mor i huset begav sig till ICA för att botanisera bland läckerbitarna på djurmatshyllan.
Det fanns en hel del att välja mellan, ännu mer om hon varit katt. Eller vad sägs om "Nötrulle av luftstrupe" eller "Oxplattor av matstrupe". Sugen någon?

Jag är verkligen inte äckelmagad men känner ändå att det där var mer information än vad jag egentligen behövde. Lika detaljerad är man dock inte om det som benämns som "Tjurmuskel". Första (och enda) gången vi köpte en sådan så frågade sonen mig inne i djuraffären var den suttit. Eftersom den var stor, lång och grov, så sa jag med ganske fast övertygelse att det var en lårmuskel. Damen i affären tittade konstigt på mig och sa "Ne ej, det är ingen lårmuskel, det är en ..." Hon fullföljde inte meningen, jag förstod ändå var den suttit och var den eventuellt varit. Eftersom jag redan betalt den ville jag inte verka mesig och ändra mig. Och hundens glädje över den gick inte att ta miste på. Hon började genast tugga på den vilket medförde att en väldig odör utsöndrades och spreds över hela tegelvillan. Det var då man började påminna sig om vad denna stora ... muskel kan ha varit med om innan den blev torkad hundmat. Så hunden åkte ut, med benet före.


Appropå nötkreatur så har skåningarna en väldigt bra minnesregel för hur länge en ko är dräktig i fall man känner att det skulle vara bra att känna till. Så här går den (tänk t ex Tiffany Persson när du säger det): "En piga å en kviga går liga". Det funkar jättebra som minnesregel. På skånska. På gotländska (gutamål) så är det betyfligt svårare, då skulle det låta ungefär så här: "A päiku u a kväindu gar leike". Inte så bra va`?
När det gäller grisars dräktighet så finns det ingen ramsa som jag känner till, utan man får kolla på sin tumnagel när det är dags. Eller på beteckningssnurran.
När det gäller lamm så är tackorna dräktiga precis så lång tid som det från min födelsedag till den värsta snöstormen bryter ut.. Då exakt föds de små lammen.

Kram
Agneta


Snart i samma bransch?

SVT:s programdirektör Annie Wegelius har blivit upptaxerad p g a oredovisade aktieaffärer. Detta var förstanyhet på Aktuellts 21-sändning ikväll. Annie själv ville dock inte uttala sig i teve. Inte heller hennes chef, SVT-chefen Eva Hamilton ville uttala sig i teve. Om alla hade resonerat som dem så hade dessa två damer snart varit arbetslösa. I så fall blir vi tre.

Kram
Agneta

Vart skall det sluta?

Den svenska valutan står nu så lågt i kurs att inte bara danskar utan även tyskar kommer hit i busslaster för att fynda på våra stormarknader. Och det är bara början. Nu väntar vi bara att det skall komma busslaster FRÅN Ullared och hit, fyllda med hallänningar som vill handla torrvaror, strumpor och våtservetter till vrakpris.

Glöm inte var ni läste det först!
Kram
Agneta


Utdansad

Idag har jag dansat ut julen. Men eftersom jag var ensam fick jag dansa själv. Det var nästan som förr i världen, när man var ute och dansade. Enda skillnaden var att det då var folk runt omkring en som också dansade, fast med varandra.

Arr slänga ut julen är något så fruktansvärt tråkigt (och ensamt) att jag övervägde att låta julen vara fram till påska. Men det är ju så äckligt att få barr i gulan. Men nu är varenda tomte, ängel och stjärna borta och pepparkakorna uppätna. Varenda en, t o m de krossade stjärnorna och de brustna hjärtanen.

Nu återstår bara att äta upp alla chokladaskarna och dricka upp julmusten innan etiketten hunnit bli gul och fått kycklingar.

När jag var barn så kunde det i sällsynta fall vara så att det fanns Gotlandsdricka kvar i hemmet och om den inte var utdrucken innan tjugondedag Knut så började det bli bråttom innan den var överjäst och flaskorna sprängdes nere i källaren.
Min mor bryggde dricka på den tiden. Det ankom mig och min ena syster att gå runt bland grannarna och dela ut en flaska eller två. Kanske som tack för att de inte blivit arga när våra lamm gick in och betade i deras rabatter. Man kan säga att vi var nordvästra Kräklingbos egna små S:t Bernhardshundar. För det fick vi kakor och kronor av grannarna och när vi kom hem var julklapparna inslagna.

Nuförtiden brygger inte mor, men istället brukar svågern ha med sig världsmästardricka från sin moster på julafton. Jodå, det anordnas VM i Gotlandsdricka.


För er som undrar så ser den ut ungefär som diskvatten till färgen och smakar något bättre. Man kan inte säga att den är söt, men den är säregen och har karaktär, varför man inte kan låta bli att tycka om den. Som Nanne Grönwall ungefär.


Kram

Agneta


Alliansnytt

Det gröna partiet inom alliansen vill ha en ökning av realinkomsten för de mest utsatta grupperna, dvs dem själva. Vi i det bruna partiet, som innehar finansposten, anser att en sådan enbart kan bli aktuell om vi får en kraftig ökning av de hushållsnära tjänsterna och att det är de i det gröna partiet som ensamma skall svara för den ökningen.
De tycker emellertid att det framförallt bidragsdelen som skall ökas, inte den som är förenat med någon form av prestation, det som i dagligt tal kallas lön.

Rättvisefrågor är en annan sak vi diskuterat. En av medlemmarna i det gröna partiet och tillika min son, sa att eftersom han brukar säga att jag är hans favoritmamma bör jag i rättvisans namn säga att han är mitt favoritbarn. Vad säger ni om det?

Kram
Agneta

Den ofrivilliga hemmafrun

Om någon tror att min tillvaro som hemmavarande är en dans på rosor så tror man fel. Men det är heller ingen Golgata-vandring om någon tror det. Tiden går minst lika fort som när man jobbar mot betalning och man hinner fortfarande inte med allt man tänkt eller borde. Men jag tillåter mig ibland att pussla med mina barn eller att låta bli att sminka mig. Däremot har jag slutat att titta på Nyhetsmorgon och att leka med klippdockor.

Men jag sökte i alla fall ett jobb igår, efter att ha fått ett tips från en initierad person om att arabiska och gotländska i vissa kretsar anses likvärdigt. Jag vill väldigt gärna ha det jobbet eftersom det passar min personlighet. Så om ni tycker om mig och vill mig väl så kan ni väl hålla en liten tumme när tillfälle ges?

Kram
Agneta 

Vilken bonus

För ett tag sedan fick vi rabattkuponger från vår lokale ICA-handlare på varor vi handlar ofta. Tydligen handlar vi bl a grillolja och kanel ofta. Han menar nog bara väl, Ingemar, men om han betraktar våra inköp av ovanstående produkter som högfrekventa så kan det inte gå bra för affärerna. Produkter som vi däremot handlar väldigt ofta, typ "fleire gånggar varje dag" är mjölk, italienskt lantbröd och kaffe, men det var det inga kuponger på.

Men jag förstår kassörskorna, jag har ju själv jobbat i branschen, och jag vet hur svårt att hålla reda på vad alla köper. Det är hedervärt bara att de försöker. Visst hände det ibland att vi sinsemellan beskrev kunderna som "hon som alltid handlar kattsand i lösvikt" eller "han med tändvätskan". Diskretion var däremot en hedersak, man kommenterade ALDRIG en kunds inköp inför kunden.
Och så hade vi "Tekniskt Magasin"som fick sitt (hemliga) smeknamn pga sin tandstatus. Det var alltså ren och skär lyteskomik.

Men idag har jag mest handlat frukt och grönt till min juicepress. Jag pressar stora mängder juice. Och all denna juice kommer ju ut den naturliga vägen så småningom och det är ju inget konstigt med det. Men om det råkar vara så att man glömt bort att dagens juice-meny bestod av rödbetor kan det dock bli en chock. Men det var INTE därför jag var på vårdcentralen idag, utan det var för att sonen fått halsfluss. Och det var heller inte jag som luktade svinstall. Det är över 25 år sedan sista grisen slaktades på gården därhemma, så det kan inte vara jag. De kläderna är ju alldeles för små till mig nu.

Kram
Agneta

Alliansen

I familjen har vi en allians, vi skulle kunna kalla den den grön-bruna röran. Barnen företräder den gröna falangen pga sin ringa ålder medan vi vuxna som blivit lite ringrostiga tillhör den bruna.

Vi i alliansen försöker samarbeta i viktiga frågor, och är t ex helt eniga när det gäller miljöfrågor. Vi är för en bättre miljö och mot miljöförstöring. I praktiken innebär det att vi sorterar soporna (i 8 olika sektioner), stänger av datorerna då de inte används (dvs nattetid) samt äter oxfilé endast på nyårsafton.

Vi är också överens när det gäller infrastrukturfrågor, även om de gröna vill skynda på utbyggnaden av det mobila bredbandet något mer än de bruna.

Däremot står vi väldigt långt ifrån varandra när det gäller arbetsmarknadspolitiken. De bruna anser att arbetet skall fördelas lika och rättvist mellan medborgarna, vilket de gröna motsätter sig. De anser att de tråkiga arbetsuppgifterna fördelas på en person, förslagsvis kvinnan i församligen, medan de roliga uppgifterna, dem slåss man om.

Inte heller i trafiksäkerhetsfrågor har vi lyckats komma fram till en gemensam ståndpunkt, då de gröna arbetar hårt med att få till ett förbud mot cykelhjälmslagen. Här tillämpas civil olydnad då man ständigt väljer att bryta mot lagen för att markera sitt ogillande.

I ekonomiska frågor är det lika svårt att nå enighet, då de bruna anser att man inte bör låna tll konsumtion medan de gröna hävdar att man bör konsumera sig ur lågkonjunkturen. Ja, de vill t o m gå så långt att de påstår att konsumtion löser alla typer av problem. Särskilt depression.

Beträffande FRA-lagen är vi ganska eniga, även om de bruna anser att en viss övervakning av internet-trafiken i vissa fall kan vara befogad.

I grundlagsfrågorna är vi däremot helt överens, förutom på en liten punkt. Vi i den bruna falanangen anser att en viss inskränkning i yttrandefihetsgundlagen bör gälla vid t ex släktkalas och kyrkobesök.

Sucessionsordningen har vi dock inte utarbetat något program för. Jag frågade de gröna på vårt frukostmöte i morse om de ansåg att det är riktigt att kronan ärvs enligt agnatisk, kognatisk, linjär, priomogenitur eller ej. Det blev helt tyst. Jag utgår från att tystnaden berodde på att de inte hunnit ta ställning i frågan än.
Själv kan jag ställa upp på de tre första peinciperna, manlig och kvinnlig tronflöljd om vartannat i rakt nedstigande led, men varför ar det alltid den äldste som skall ärva. Det bör vi nog diskutera, vi lär bli 3 mot 2 där.
Fast om jag tänker efter så tog jag det kanske i fel ordning, Vi borde kanske bestämma om vi är för ärvd krona innan vi diskuterar detaljerna i tronföljden? Tänkte inte på det.

Kram
Agneta

Bättre begagnat

Ibland när jag vistas i nya sammanhang med männsikor jag aldrig träffat förut händer det att någon tittar på en, kanske med viss avsmak, och säger : "Det där var ett nytt ansikte"
Då tänker jag altid: "Ursäkta min herre (för det är oftast män som tittar på en på det viset), men det här ansiktet är exakt 42 år, 2 månader och 6 dagar gammalt. Det ser du väl för faan, din idot att jag inte är ett spädbarn?" Eller tror han att jag köpt det på Blocket och precis monterat det?

Jag vet att det är ett uttryck man använder för att bekräfta att man aldrig setts förr, men det blir ganska fånigt när man dissikerar det. Eller är det bara jag nu igen, som tänker på det viset?

Kram
Agneta

Hur gick det sén?

Så här skrev jag på Glädjebloggen den 30 november:

Smal, utvilad och förväntansfull
precis så vill jag möta 2009.

Jag vill, jag kan, jag ska.


Ca 1 ½ månad senare kan jag konstatera att 2 av 3 är ganska bra resultat.

Kram
Agneta


Årets julklapp

Jag lovade min familj en upplevelse i julklapp. Och idag skulle det ske. Jag skulle, inför deras åsyn, åka skridskor för första gången på drygt 25 år, i ett par hockeyrör jag ärvt av äldste sonen.
Jag förvarnade dem om att jag nog inte skulle klara mer än 15 minuter och det accepterades villkorslöst. Jag kan meddela att det är första gången någonsin som jag överskattade min idrottsliga förmåga. Efter 5 minuter på rinken snörade jag av mig skridskorna, fast övertygad om att 25-årsintervaller är precis lagom när det gäller skridskoåkning.

Men jag var ändå nöjd med dagen eftersom jag hållit mitt löfte gentemot familjen, även om det kanske inte blev den upplevelse de hoppats på. Och så träffade jag en f.d kollega från högskolan vilket var en extra bonus.

Dessutom gladde jag mig åt att den defekta skridskogenen är reccessiv och däremed inte gått i arv till nästa generation. Kul för maken att få en gångs skull vara den dominanta i vårt förhållande.

Kram
Agneta

Boktipset

Jag har varit och botaniserat bland titlarna på det eminenta bilblioteket i Vinslöv och fann då en riktig skatt. "Nostalgiboken" av Annica Triberg och Eva Kallhed, utgiven år 2000 av Bokförlaget DN med ISBN 91-7588-371-6.
Nu har du alla uppgifter du behöver om du skall läsa den och det tycker jag absolut att du skall göra, annars är risken stor att du, liksom jag höll på att glömma bort att man gjorde stearinbilder av Kalle-Anka-tidningar och draperier av gamla ölkapsyler. Hur jag nu kunde glömma en sådan sak.
Eller att plastbanden var en storsäljare på 70-talet. Av dessa virkade man inte bara mattor och flätade nyckelringsband, utan man klädde även in glasburkar i dem, som man t ex kunde förvara hårspännen i.
Och klistermärken med politiskt korrekta slogans som "Spola kröken" och "Håll Sverige rent". Och bordslampor med vattenfall och skogsbrand. Och hemsydda väggförvaringar, och ugglor av markrame. Och campingborg och silkepolo och jeans från LaPaz och Silverdollar och... och.... och...

Ja, ni fattar. Det går inte att ignorera en sådan bok om man vill ha kvar kontakten med barndomlandet.

Men nu skall jag gå och hoppa twist!

Kram
Agneta

Nu blir det bättre

 Nu blir det bättre
 
Nu lättar dimman över havet
Nu skingras skuggorna på land
Nu kommer gryningen och dagen
och man kan skymta vägen fram

Och jag kan känna hur det växer
Och jag kan märka hur det gror
och hur det fyller mej med glädje
och hur det vaggar mej till ro

Nu blir det bättre
Nu blir det bra
Och allt vi drömde om i natten
ska bli av

Nu blir det bättre
Nu blir det fint
Och det finns inget
som kan hejda våra liv

De'e nåt som skakar och vibrerar
De'e nåt som slamrar som ett tåg
De'e nåt som stör och irriterar
De'e nåt som stiger som en våg

Och jag kan känna...

Nu blir det bättre...

Det har va'tt tunga dar och mörka nätter
Det har va'tt depression och apati
Det har va'tt defensiver och reträtter
och inte särskilt ljusa perspektiv

Det har väl inte alltid va'tt så rolig
Jag har väl inte alltid va'tt så lätt
Det har va'tt ganska arbetsamt och motigt
Men nu börjar nånting hända
Nu börjar vinden vända
Nu börjar pendeln svänga
Nu börjar hoppet tändas

Nu blir det bättre...

Mikael Wiehe

Teknikinvasion i tegelvillan

I samband med julafton utökades andelen teknisk apparatur betydligt i det Henrikssonska hemmet. Bland annat så fick jag en juicepress som jag pressar ner det mesta i, eftersom det enligt reklamen går att göra juice på nästan allt. Dock inte tamkatter. Jag antar att hårstråna täppar igen motormunstycket. (Förlåt Grönböna)

Och av våra barn fick vi en samlingsbox med N-P Möller, första säsongen (från 1972). Det var i och för sig inte något tekniskt, men ändå väldigt roligt, särskilt som vi inte ens visste att det fanns. Så gissa om vi blev överraskade.

Och så har vi blivit med trådlöst bredband också. Maken installerade det i förra veckan, efter det att den han är gift med tjatat   kärleksullt upplyst honom om att det är en bra för hans hälsa om han fixar ett sådant NU!
Det trådlösa nätverket i kombination med att vi fördubblat antalet datorer i hushållet gör att vi fått helt nya umgängesformer i familjen. T ex så satt sönerna i går i varsin soffa, med varsin dator och tjattade. Med varandra.
Det är bra att man kan räcka ut tungan till varandra via webkameran, skicka elektronikska elakheter och ändå inte vara längre bort än att man kan ge varandra en rejäl lusing om det behövs. Hellre trådlös än rådlös.

Dessutom har jag skaffat mig en alldeles ny mobil, en som ingen annan ringt med före mig. Det känns hisnande. Och så kan man både sända och ta emot mms med den. Men T9-funktionen har vissa brister. T ex fick jag själv lägga in ord som "silvertights" och "Modoröv" i ordlistan. Men nu finns de där, flitigt användna i min kommunikation med omvärlden.

Kram
Agneta

Information

För nytillkomna läsare (vi kan kalla henne Yvonne) så vill jag bara upplysa om att jag tillhör den ironiska generationen. Det är jag och Henrik Schyffert och några till som råkar vara födda på 60-talet. Detta kan prägla innehållet i min blogg.

Min snart 6-åriga dotter har precis lärt sig vad det ordet betyder och är därför ironisk mest hela tiden, men för att vi helt säkert skall förstå så tillägger hon alltid efteråt: "Alltså, jag var ironisk nu".
Den servicen har inte jag, utan det är upp till er, kära läsare, att själva avgöra om det jag skriver är ironi, allvar eller bara rent trams.

Kram
Agneta

Dagens självbedrägeri

Jag har gått upp 4 kilo på lika många veckor och allt är bara muskler. Dessutom kan jag gå ner dem lika snabbt om jag vill. Men jag vill inte, för det är ju ändå bara muskler.

Kram
Agneta

Resumé

Nu så här i årsskiftestider så hör det väl till god ton att man gör någon slags krönika över det år som gått. Men eftersom jag är tondöv så skippar jag det, jag nöjer mig med att konstatera att 2008 var ett sådär-år. Men det var i alla fall året då jag "kom ut" som bloggare och stå-upp-komiker.
Eller kom ut och kom ut. Jag för fortfarande en ganska diskret tillvaro i båda dessa och det passar ju min personlighet.

Men nu är det 2009 som gäller. Det innebär att det i år är 20 år sedan jag klev ombord på bussen till Ljuder. Ett litet steg för benet, men ett stort steg för mig, en milstolpe helt enkelt. Och ombord på bussen satt M & N som kom att bli min ställföreträdande familj under några härliga, betydelsefulla och livsavgörande år. LOVE U!

Det innebär att det är lika många år sedan jag träffade maken för första gången. Dock dröjde det ytterligare några år av intensivt forskande på varsitt håll innan vi forstod vårt eget, och varandras bästa. Forskningsmetoden jag använde var "trial and error". Men efter alltför många trials och lika många errors så hade jag egentligen bestämt mig för att sluta forska och ägna mig åt studierna i stället. Men så föll det sig så att jag bytte från kvantitativ till kvalitativ metod och då fick jag plötsligt ett lyckat resultat och därefter har jag lagt ner alla planer på framtida forskning. Det är 15 år sedan nu, någon gång i april. LOVE U TOO, J!

I år är det också exakt 39 år sedan Clabbe utsågs till Sveriges sexigaste. Det lär aldrig hända igen.

Kram
Agneta

God fortsättning!

Hej alla tusentals läsare runt om i cyber-världen. (Nu överdrev jag något, men ni tre som brukar läsa kan ju ta åt er i alla fall). Precis som utlovat är jag tillbaka i bloggvärlden exakt den 8 januari som jag skrev i det förra inlägget. Vissa har varit mer uppmärksamma på det datumet än andra medan somliga undrat var jag blivit av.

Men hur som helst så är jag tillbaka igen efter att ha påtvingat mig själv bloggförbud och begränsad internet-användning, bara för att det blivit lite mycket av den varan på sistone.

Idag är annars dagen då alla återgår till sina arbeten, skolor och dagis. Alla utom jag känns det som. Vad jag tycker om detta skriver jag inte här utan det gör jag i min analoga blogg, den som är så hemlig att inte ens FRA får läsa. Det är i den jag planerar alla mina terrordåd och självmordsbombningar.

Fast just nu har jag inte tid att skriva mer, varken i den eller i den här eftersom jag tänkte ska mig ett jobb. Kan vara bra att ha. Det har jag hört att andra har.

Troligtvis kommer jag tillbaka mer under dagen, om jag inte pressar juice eller tittar på N-P Möller förstås.

Kram
Agneta

RSS 2.0