04:orna

Politikerna i Region Skåne har lagt in en ansökan till post- och telestyrelsen om att göra hela Skåne till ett enda riktnummerområde, för att "öka känslan av samhörighet".
Är det så enkelt? Att bara vi får samma riktnummer så blir vi som en enda stor Skåne-familj, som äter gås morgon, middag, kväll och däremellan lite ål och spättekaka?

Det föreslagna riktnumret skulle vara 04 eftersom alla riktnummer i Skåne börjar på dem siffrorna. Jag vet inte riktigt hur man tänkt göra med de orter som ligger utanför Skånes gränser men som ändå har riktnummer som börjar på 04. Måste de byta riktnummer eller räknar man med att samhörigheten kommer att vara så stark att man känner sig som skåning fast man bor i Växjö eller Visby?

Själva tillhör vi Hässleholms kommun men Kristianstads riktnummerområde. Skulle det då innebära att jag känner större samhörighet med de som bor i Tollarp än de som bor i Sösdala? Eller med alla dem som har ett mobilnummer som börjar på 0709? Jag försöker känna efter, men... faktiskt inte. Jag känner ingenting.

Ett argument som regionpolitikern som intervjuades i radion hade, var att det var så svårt att hålla reda på inom vilket riktnummerområde någon bodde, därför var det bättre om alla hade samma så behövde man inte tänka på att slå något riktnummer alls.
Men lär man sig inte hela numret utantill, alternativt lägger in det i telefonboken, med riktnummer och allt? Dessutom så bor det ca 1 miljon människor i Skåne, lägg därtill ett antal tusen företag och 33 kommuner. Det borde innebära uppåt en halv miljon olika nummerkombinationer. I dag har man 3-4 siffror i riktnumret och 5-6 siffror i abonnentnumret. För varje siffra som tas bort i riktnumret lär det komma till en ny i abonnentnumret, så så hemskt mycket enklare blir det nog inte att ringa inom Skåne.

Till råga på allt så är det många företag och myndigheter som har riktnummer på 077 fastän de har kontor i Malmö och har man IP-telefoni kan man mycket väl ha riktnummer som börjar på 08, fast man sitter i Lund.

Så lite otidsenligt känns det nog allt med ett sådant förslag.

Kära landstingspolitiker, antingen är det jag som tänker helt fel, vilket inte är helt omöjligt, eller också är det ni, vilket också skulle kunna inträffa.
Vill ni stärka den skånska själen är det väl bara att spela enbart Edvard-Persson-låtar på Skånetrafikens samtliga tåg och bussar samt i sjukhushissar, väntrum och skolmatsalar?

Kram
Agneta

Kommentarer
Postat av: Yvonne

Nej det där förslaget var ju riktigt räligt! Men nu fattar jag ingenting trodde faktiskt att Skånetrafiken bara spelade "Vi klarar oss nog ändå" med Edvard Persson - är det inte så??????

2009-03-12 @ 22:03:27

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0