Ingen "Pay Back Time"

Jag har aldrig varit i Thailand, men alla som varit där vittnar om thailändarnas enorma gästfrihet. Och när tsunamin drog fram upplät thailändarna sina sjukhusplatser åt turisterna och hjälpte dem långt utöver det man kunde kräva av en lokalbefolkning som själva förlorat hus och hem och familjemedlemmar.

När thailänderna kommer till Sverige, för att plocka bär, så behandlas de som fluglortar. De skuldsätter sig för att kunna betala flygbiljetter till Luleå, för att plocka bär, som inte finns. I alla fall inte i den omfattning som utlovats. Därför får de heller inte ihop till den hyra som hyresvärden och tillika arbetsgivaren kräver, så istället är det dem som blir skyldig honom pengar. För deras lön är inte så hög, för då hade blåbären på torget blivit för dyra.

När bärplockarnas situation uppmärksammades i media så vågade de sig inte tillbaka till arbetsgivaren utan slog läger på torget i Luleå. Då öppnade Luleå kommun upp sporthallar o dyl så att de fick tak över huvudet, och genom diplomatiska förbindelser ordnade det sig med hemresan också. Så så långt gott och väl.
Och matfrågan löste sig också, genom att folk kom dit med förnödenheter. Dock var det inte svenskar som vallfärdade dit för att återgälda gästfriheten, utan medlemmar i thailändska föreningar runt om i norra Sverige.

Det är inte utan att man tycker det liiite skämmigt.

Kram
Agneta

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0