Feltänk!

När vi var barn så brukade vi berätta följande historia för alla som kom i vår väg:

En norsk forskare föreläser för sina elever. Han har en dresserad spindel som han befaller "Gå framåt" och spindeln går framåt. "Gå bakåt" och spindeln går bakåt. "Gå åt höger" och spindeln går åt höger. O s v. Norrmannen lyfter upp spindeln och drar av den alla benen. Han lägger tillbaka den på bänken och säger "Gå framåt" men spindeln rör sig inte ur fläcken. "Gå bakåt", spindeln är orörlig.
Han tittar ut mot klassen och säger:"Av detta kan vi dra slutsatsen att spindlar utan ben hör inte"

Jag tänker på den varje gång jag hör någon som har gjort helt korrekta iakttagelser men dragit helt felaktiga slutsatser. T ex häromdagen då det kom larmrapporter om att flip-flop-skor och foppa-tofflor minskar fertiliteten. Man har alltså kunnat konstatera att sedan det blev modernt med Foppa-tofflor har barnafödandet minskat. Det är säkert en helt korrekt i akttagelse, baserad på forskning. När de sedan skulle hitta förklaringen till det har man dragit slutsatsen att dessa fotbeklädnader innehåller spermiedödande kemikalier. Men det är naturligtvis en helt felaktig och alldeles för långsökt slutsats.
Nej förklaringen är betydligt enklare än så. Hittills har jag inte träffat en enda kvinna som tycker det är minsta sexigt med män i flip-flop eller foppa-tofflor, så undra på att det inte blir några barn gjorda. För spindlar utan ben hör visst.

Kram
Agneta


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0